En Sıcak Konular

Mahkeme sayısı arttı, çek-senet davaları hızlanacak

23 Aralık 2010 09:32 tsi
Anayasa değişikliğiyle yenilenen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargının temel sorunlarını çözmeye yönelik önemli adımlar atıyor.

Dosya yoğunluğu sebebiyle yıllardır sayılarının artırılması istenen İstanbul'daki sulh ceza mahkemelerine yenileri eklendi. Mahkeme sayısının 3'ten 7'ye çıkarılmasıyla birlikte, 22 bini bulan karşılıksız çek davaları hızlanmış olacak. Yıllarca sonuçlandırılmadığı için davalar zamanaşımından düşüyor, suçlular cezasız kalıyor, alacaklı da alacağından oluyordu.
İstanbul Adliyesi'nde 3 sulh ceza mahkemesi bulunuyor. İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 7 bin 346, İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 7 bin 500 ve İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde ise 7 bin 230 çek davası görülüyor. Toplamda dosya sayısı 22 bini geçiyor. Ülke geneline vurulduğunda bu rakam milyonları buluyor. Dosya yoğunluğu nedeniyle kilitlenme noktasına gelen mevcut mahkemeler, 3 yıl sonrasına duruşma günü veriyor. Birkaç celsede bitmesi gereken çek davaları yıllarca sürüyor ve en sonunda da zamanaşımından düşüyor. Suçlular cezasız kalıyor, alacaklı da alacağından oluyor. Geciken adaletin en çok mağdur ettiği kesimlerin başında da işadamları geliyor. Karşılıksız çekler için açılan davalar zamanaşımına uğradığından birçok işadamı, şirketinin kapısına kilit vuruyor.

Bu durumdan Sulh Ceza Mahkemesi hâkimleri de şikâyetçi. Hâkimlerin talebi üzerine İstanbul İl Adalet Komisyonu yıllardır yeni mahkemelerin kurulmasını istiyordu. HSYK, bu talebi yıllardır görmezden geliyordu. HSYK'nın yapısını da değiştiren anayasa paketinin referandumda kabulüyle kurulun yapısında köklü değişikliklere gidildi. Yapılan değişiklikler sonrası oluşturulan kurul, yargının gerçek sorunlarıyla ilgilenmeye başladı. Kurul, göreve başladıktan 2 ay sonra sulh ceza mahkemelerindeki iş yükünü azaltacak bir karar aldı. Kurul 13 Aralık 2010 tarihli kararla İstanbul 15. ve 16. Asliye Ceza mahkemeleri ile İstanbul 4. ve 5. Çocuk mahkemelerini kapattı. Onların yerine İstanbul 4., 5., 6. ve 7. Sulh Ceza mahkemeleri kuruldu. Yeni kurulan mahkemelere hakim atamaları yapıldı. Yeni sulh ceza mahkemeleri bu hafta içerisinde göreve başlayacak. Sulh ceza mahkemesi hâkimleri yeni mahkemelerin kurulmasından memnun. Daha önce karşılıksız çek suçlarının asliye ceza mahkemelerinde görüldüğünü hatırlatan sulh ceza hâkimleri, "Çek davaları, asliye ceza mahkemelerinin işlerinin yaklaşık yüzde 50'sine karşılık geliyordu. İstanbul'daki 16 asliye ceza mahkemesinin iş yükünün yüzde 50'sini, bugün 3 tane sulh ceza mahkemesi görmeye çalışıyor. Dosya yoğunluğuyla baş edemiyoruz. 3 yıl sonrasına duruşma verir olduk." diyor. Sonunda taleplerinin karşılandığını ifade eden hakimler, bu sayede iş yükünün hafifleyeceğini düşünüyorlar.
 
zaman



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs