En Sıcak Konular

Alzheimer'ı erken tespit eden test

23 Aralık 2010 09:22 tsi
Bilim adamları, beyin taramasıyla birlikte bel bölgesine uygulanacak bir test sayesinde henüz belirtiler görülmeden Alzheimer'ın tespit edilebileceğini açıkladılar.

BBC'de yer alan habere göre, University College of London (UCL)'nin Nöroloji Enstitüsü'nde görevli araştırmacılar, bugüne kadar bunama için herhangi bir tekli test ya da tedavi olmadığını söylediler.

Bilim adamları, bu hastalığı önlemek ya da en azından ilerlemesini durdurmak için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Hazırlık aşamasında birçok aday ilaç ve aşı olmasına rağmen, bunların işe yarayıp yaramadığını tespit etmek çok zor. Çünkü, bunama genellikle hastalığın ileri safhasında teşhis ediliyor.

Araştırmacılar, bunamanın en yaygın şekli olan Alzheimer hastalığını belirtiler ortaya çıkmadan birkaç yıl önce belirleyebileceklerine inanıyorlar. Yaklaşımları beynin küçülmesini ve beyni ve omuriliği çevreleyen beyin omurilik sıvısının içindeki "amiloid" isimli proteinin normal seviyesinden az olup olmadığını kontrol edecek.

Uzmanlar, Alzheimer'da beyinde hacim kaybı olduğunu ve omurilik sıvısında daha az amiloid proteini bulunduğunu biliyorlar. Şimdi araştırmacılar, bunlar oluşmadan çok önce bunu belirlemeye çalışıyorlar.

Araştırmacılar, bunu doğrulamak için 105 sağlıklı gönüllüyü bir dizi testten geçirdiler. Katılımcılara, amiloid seviyesini belirlemede beyin omurilik sıvısını kontrol etmek için bel bölgelerinde bir delik açıldı ve aynı zamanda beyinde küçülme olup olmadığını hesaplamak için beyin MR'ı çekildi.

Sonuçlar normal bireylerin düşük miktarda amiloid proteni içeren beyinlerinin (grubun yüzde 38'i) diğer grup kadar hızlı küçüldüğünü ortaya çıkardı. Eğer bu gönüllülerden herhangi birinde Alzheimer görülürse, bilim adamları şüphelerinin doğrulanacağını açıkladılar.

Bu durum, bunamayı önlemede ya da geciktirmede doktorlara hangi ilaçların faydalı olacağının test etme imkanı sağlayacak.

zaman online

 

 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,275 µs