En Sıcak Konular

Çin, Avrupa'yı satın alıyor

23 Aralık 2010 09:03 tsi
Çin, Avrupa'yı satın alıyor "Çin ilginç bir ülke haline geldi; Avrupa'daki ekonomik krizi eline geçen iyi bir fırsat olarak kullanmakta. "

Çin ilginç bir ülke haline geldi; Avrupa'daki ekonomik krizi eline geçen iyi bir fırsat olarak kullanmakta. Geçmiş yıllarda kıta Avrupa'sında çok dikkatli bir yatırımcı olarak gördüğümüz Çin'in şimdi ise son yıl içerisinde Avrupa için geliştirilen projelerinde %30 artış görülmekte. Bu yıl içerisinde Çin şirketlerinin yabancı şirketlere yapacağı yatırımların 35 milyar doları aşması beklenmekte. Nakde ihtiyacı olan ülkeler anahtar projelerde yabancı yatırımcı konusundaki tereddütlerini bir yana bırakmış durumda. Avrupa'nın paraya, Çin'in ise yeni pazarlara ihtiyacı var. Ama bu gelişme iyidir. Çin giderek dünya geneline entegre oluyor demektir.

Çin her ne kadar çok yabancı sermaye yatırımı çeken bir ülke olarak dikkat çekmekteyse de son yıllarda Çinli şirketler de dış ülkelerde kapsamlı yatırımlar yapmakta. Dışa akan Çin sermayesi 2007 yılından 2008 yılına kadar iki kat dolaylarında artarken, 2003 ila 2008 yılları arasında bu katsayı 14 rakamına erişti. Dünyadaki dış ülke yatırımları 2008 yılına göre %40 düştüğü halde, Çin Ticaret Bakanlığı açıklamalarına göre 2009 yılında Çin'in dış yatırımları 43,3 milyar dolara ulaşmış durumda.

Dış yatırımlar konusunda Çin'in alımda en faal olduğu sektörler çeşitli imalat işletmeleri. İmalat sektöründe de tekstil, makine ve ekipman imalatı öncü sektörler. İmalat sektörü dışındaki gözde sektörlerse inşaat, toptan ticaret ve perakende ticaret.

Devamı için tıklayın

Deniz Gökçe / Akşam



Bu haber 1,217 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs