En Sıcak Konular

Amerika kritik anlaşmayı onayladı

23 Aralık 2010 09:00 tsi
Anlaşmaya 71 destek oyu çıkarken, 26 Cumhuriyetçi senatör karşı yönde oy kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 8 Nisan'da Prag'da imzaladıkları nükleer silahlarda indirim anlaşması START, ABD Senatosu'ndan geçti. Anlaşmaya 71 destek oyu çıkarken, 26 Cumhuriyetçi senatör karşı yönde oy kullandı.

Obama'nın dış politika zaferi olarak görülen anlaşmanın onaylanma sürecinde Cumhuriyetçi senatörlerin iknası için uzun süre çaba harcandı. Bir hafta süren tartışmalarda binin üzerinde soruya Senato'da cevap verildi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı John Kerry, tüm dünyanın nükleer tehditlerden daha uzak hale geldiğini söyledi. Anlaşmanın onaylanabilmesi için üçte iki çoğunluk, bunun için de en az 9 Cumhuriyetçi senatörün desteği gerekiyordu.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın da tarihî anlaşmayı önümüzdeki günlerde onaylaması bekleniyor. Rusya ve ABD, 1991 yılında imzalanan ve yirmi yıldır yürürlükte bulunan stratejik silahlarda indirim anlaşmasının (START-1) yerini alacak yeni START anlaşmasını 8 Nisan'da imzalamıştı. Anlaşmaya göre Soğuk Savaş yıllarında 40 bini bulan nükleer başlıklar, artık 1550 seviyesine ve fırlatma sistemleri de 800'e çekilecek.

Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya vaat eden Obama'nın, dış politika açısından önemli bir başarısı olarak görülen anlaşma, Moskova'nın da Batı ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açmasına destek sağlayacak. İran nükleer programı, Kuzey Kore ve nükleer testler konusunda daha etkin adımların atılabilmesinin önünün açılacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

cihan



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,025 µs