En Sıcak Konular

Seçim olsa kadın ve erkelerin tercihi

23 Aralık 2010 08:16 tsi
Seçim olsa kadın ve erkelerin tercihi 70 bin kişiyle yapılan dev araştırmada kadın ve erkeklerin siyasi parti tercihleri incelendi.

AK Parti ve CHP'yi kadınlar MHP'yi erkekler kurtarıyor

Araştırma şirketi ANAR'ın AK Parti için yaptığı araştırma, seçmelerin tercihlerini ortaya koydu.

Buna göre, bugün seçim olsa kadınların yüzde 50'si AK Parti'ye, yüzde 30'u CHP'ye oy vereceğini söylüyor. MHP'ye oy vereceklerin oranı ise yüzde 9.3. Erkek deneklerin aynı soruya verdiği yanıtlarda ise AK Parti ve CHP'nin yüzdelerinde düşüş, MHP ve BDP'de ise artış var.

AK Parti'nin, araştırma şirketi ANAR'a yaptırdığı bir çalışma, kadın ve erkek seçmenlerin profiline ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 45 ilde gerçekleştirilen araştırmada, kadın ve erkek katılımcılara bugün genel seçim olsa siyasi parti tercihlerinin ne olacağı soruldu.

CİNSİYET ANALİZİ

 '12 Eylül Halkoylaması Seçmen Davranışları ve Etkileyen Faktörler' konulu araştırmanın sonuçları AK Parti Kadın Kolları'nın son toplantısında da masaya yatırıldı. Seçmenlerin cinsiyet analizini de mercek altına alan çalışmaya göre, sadece kadınların oy kullanması durumunda AK Parti yüzde 50'yi geçiyor, CHP yüzde 30'u buluyor. Sadece kadınların oy kullanmasından olumsuz etkilenen partiler ise MHP ve BDP.

İşte o sonuçlar

70 bin denek üzerinde yapılan çalışmada, 'Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusu erkek ve kadınlara ayrı ayrı yöneltildi. Sonuçlar şöyle:

- Bugün seçim olsa (sadece kadınlar): AK Parti yüzde 50.3, CHP yüzde 29.7, MHP yüzde 9.3, BDP yüzde 4.8, DP yüzde 1.7, Saadet Partisi yüzde 1.6, DSP yüzde 1.

- Bugün seçim olsa (sadece erkekler): AK Parti yüzde 43.2, CHP yüzde 23.9, MHP yüzde 14.9, BDP yüzde 7.3, Saadet Partisi yüzde  3.8, DP yüzde 2.3.

'Evet'in gerekçesi hükümetin başarılı dış politikası

- Çalışmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı sonuç da, kadınların partilerine olan bağlılığının erkeklerle başa baş çıkması. Buna göre,

29 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'ye oy veren kadınların yüzde 82.4'ü referandumda 'evet' derken, CHP'li kadınların yüzde 83.9'u 'hayır'da karar kıldı. Kendini MHP'li tanımlayıp da 'hayır' diyen kadınların oranı ise yüzde 64.2.

- Referandumda 'evet' diyen kadınların en önemli gerekçesi ise 'hükümetin dış politikadaki başarısı' olarak belirlendi. Bunu sırasıyla 'çetelerle mücadele', 'ekonomik durum' ve 'yaşam tarzı' izledi. 'Paketin içeriği' ile 'demokratik açılım' en az tercih nedenleri olarak sıralandı.


anket.jpg

 

akşam



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,505 µs