En Sıcak Konular

ABD'deki Ermeni tasarısı: Pelosi başaramadı!

22 Aralık 2010 23:59 tsi
ABD'deki Ermeni tasarısı: Pelosi başaramadı! 
Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermeni tasarısını gündeme getirmeyi başaramadığını bildirdi.

ANCA'dan yapılan açıklamada, Pelosi'nin, tasarıyı Genel Kurula getirmeden Meclisin görev süresini sona erdirme yolunu seçtiği belirtildi.

Bu arada, Meclisin, şu anda oyladığı 11 Eylül ile ilgili tasarının ardından tatile gireceği kaydediliyor.

Bu Meclisin görev süresi sona erdiğinden, tasarının "kadük" hale geleceği ifade ediliyor.

Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisinden bir kaynak ise daha önce yaptığı açıklamada Meclisin şu an Genel Kurul'da görüşülmekte olan 11 Eylül ile ilgili tasarıdan başka bir konuyu ele almayacağını ve son oylamanın bu konu üzerine olacağını söylemişti.

Diğer bazı Kongre kaynakları da Ermeni tasarısının Genel Kurul gündemine gelmeyeceğini söylemişti.

Pelosi: "Kongre'de hazır bulunun"

Pelosi, kendine yakın milletvekillerini, Meclis'in bugünkü Genel Kuruluna katılması ve Kongre'den ayrılmaması için aramıştı.

Cumhuriyetçi Parti Grubu'nun da tüm parti üyelerine, Temsilciler Meclisi'nde hazır bulunmaları çağrısında bulunduğu öğrenildi. Pelosi, dün konuyla ilgili sorulara yanıt vermekten kaçınırken, Temsilciler Meclisi Demokrat Çoğunluk lideri Steny Hoyer,  konunun meclis gündemine bugün gelmeyeceğinin sinyalini vermişti. Meclisin kapanma gününün belirsizliğine dikkati çeken Hoyer, dolayısıyla tasarının durumunun hala belirsiz olduğuna da işaret etmişti.

Pelosi gibi tasarıyı destekleyenler arasında yer alan Hoyer, Ermeni tasarının bugün gündeme gelip gelmeyeceğini ise kendi aralarında konuşmakta olduklarını söyledi.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, "tasarıya karşı" olduklarını daha önceden belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Türkiye ile ilişkilerin "son derece önemli" olduğuna işaret etmekle birlikte, "ABD Başkanı Barack Obama'nın tasarıyla ilgili görüşünün bilindiği" şeklinde farklı yorumlanabilecek ifadelerde bulundu.

Gerek Gibbs gerek Crowley, Obama ve Clinton'un tasarı karşısında Kongre nezdinde şahsen devreye girip girmediği konusunda yorumda bulunmadı.

Türk kuruluşlarından kararlı çalışma

Bu arada, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de konuyu yakından takip etmeye ve Kongre ile temaslarına tüm hızıyla devam ediyor. Büyükelçi Namık Tan, Kongre üyelerini bizzat aramanın yanı sıra son gelişmeleri sosyal paylaşım ağı Twitter'da paylaşmayı da sürdürdü. Tan, konuya yönelik çalışmaları "aynı kararlılık ve azimle sürdürdüklerini" belirterek, "oldu bitti"ye izin vermemek için meclis çalışmalarının sona ereceği ana kadar "konuyu hassasiyetle takip edeceklerini" kaydetti.

Tasarının ilk duyulduğu andan itibaren hareket geçen ABD'deki Türk kuruluşları, bugün de çalışmalarına devam etti.

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF), Türk dostu Amerikalılar ile Türk toplumunu Kongre üyelerini aramaya teşvik etmeyi sürdürdü. Turkic American Alliance (TAA) da üyelerini tasarıyla ilgili e-postalar göndererek bilgilendirdi.

TAA Başkanı Başkanı Faruk Taban, üyelerinden, Kongre üyelerinin ofislerini aradıkları yönünde çok sayıda geri dönüş aldıklarını ve insanların aramaya devam ettiğini söyledi. Federasyon olarak Kongre üyeleriyle de gün boyu temaslarda bulunduklarını belirten Taban, bu konudaki çalışmalara bugün de devam edeceklerini bildirdi.

cnnturk



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,067 µs