En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: Sıcak para sorunu var, buna kayıtsız değiliz

22 Aralık 2010 22:46 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de sıcak para sorununun olduğunu, ancak buna kayıtsız olmadıklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda ''2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı''nın maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Maddeler üzerinde söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, iktidarın neo liberal politikaları benimsediğini ifade ederek, ''Bu bütçe, emekçilerin değil sermayenin bütçesidir'' dedi.

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, rakam oyunlarıyla toz pembe bir tablonun çizildiğini öne sürerek, cari açığın duvara toslamak üzere olduğunu, fabrikaların kapandığını, 1.5 milyon çiftçinin çiftçilik yapmaktan vazgeçtiğini, esnafın durumunun içler acısı olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, 40 milyon insanın yoksulluk koşulları altında yaşama tutunmaya çalıştığını ifade etti.

AK Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, 2011 yılı bütçesinin seçim bütçesi olarak hazırlanmadığını belirterek, ''Boş vaatler veriliyor, biz hayalleri gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, 2008 yılı Ağustos ayından bu yana kamudaki ücretler arasındaki farklılıkları azaltmak için önemli adımlar attıklarını, denge tazminatı müessesesini getirdiklerini belirtti. Şimşek, önümüzdeki yıllarda da bu sürecin devam edeceğini ifade ederek, ''Ümit ediyorum ki kamudaki ücret dengesizliği, uyguladığımız politikalarla önümüzdeki dönemde de azalmaya devam edecek'' diye konuştu.

Özelleştirme gelirlerinin önümüzdeki yılki önemli ayağını elektrik dağıtım şirketlerinden gelecek gelirlerin oluşturduğunu ifade eden Şimşek, ''Şu anda özelleştirme kapsamında olup da özelleştirmeyi düşünebileceğimiz başka şirketler de olabilir. Halka arz gibi... O nedenle bugünden bir yorumda bulunmak istemiyorum. Özü itibariyle özelleştirme çabalarımız bir yapısal reform niteliğinde olan elektrik özelleştirmeleri üzerinde yoğunlaşmaya devam edecek'' dedi.

Türkiye'de kısa vadeli bir portföy yatırımının söz konusu olduğunu, bu anlamda bir sıcak para sorununun bulunduğunu belirten Şimşek, ''Biz, kayıtsız değiliz. Önlemler alınıyor. Makro ihtiyati çerçevede Merkez Bankası, BDDK ve Maliye olarak bizler tedbirler alıyoruz. Bunun yansımalarını görmeye başladık. Amacımız Türkiye'ye uzun vadeli sermaye gelmesi, doğrudan küresel yatırımların gelmesi'' diye konuştu.

Cari açığın 2010 yılında milli gelirin yüzde 5,5-6'sına tekabül edecek gibi göründüğünü kaydeden Şimşek, ''Bu, nispeten yüksek bir orandır. Bu, Türkiye'nin diğer ülkelere nazaran çok daha yüksek büyümesinin bir yansımasıdır. Çünkü AB, bizim en büyük ticari ortağımızdır. AB yüzde 2, biz ise yüzde 8 oranında büyüyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, petrol fiyatlarının son bir yılda ciddi oranda arttığına da işaret etti.

 zaman



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,837 µs