En Sıcak Konular

Ortadoğu'nun yeni kâbusu; su sıkıntısı

22 Aralık 2010 19:43 tsi
Ortadoğu'nun yeni kâbusu; su sıkıntısı 
Su sorununun, bölge ülkeleri arasında siyasi ve sosyal çatışmaları tetikleyebileceği uyarısı yapıldı...

Suyun son derece kısıtlı olduğu Ortadoğu'da, su kaynaklarının kullanımı ve paylaşımı yüzünden bölge ülkeleri birçok kez savaşın eşiğine geldi. Ancak yeni bir araştırma, su sorununun önümüzdeki 20 yıl içinde yalnızca ülkeler arasında değil, bölge ülkelerinin kendi sınırları içinde de siyasi ve sosyal çatışmaları tetikleyebileceğine dikkati çekiyor.

Amerika'nın Sesi Radyosu muhabiri Muhammed Elshinnavi'nin haberine göre, Washington'daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin son çalışması, yeraltı sularının azlığının, bölge ülkeleri içinde de stratejik sorunlara yol açabileceğini gösterdi.

"SU GİDERSE DEVLET AYAKTA KALMAZ"

Dünyada su kaynaklarının en kısıtlı olduğu 15 ülkenin 10'u Ortadoğu'da bulunduğuna dikkat çekilen araştırmayı kaleme alan Jon Alterman'a göre su, Ortadoğu'da devletlerin işleyişlerini belirliyor, halkların devletlerine sadakatini perçinlemek için ödül olarak kullanılabiliyor. Alterman "Su giderse devleti ayakta tutan işleyiş de gider" diye konuşuyor.

Ortadoğu'da su sorununu, 1980 ve 1992 yılları arasında devam eden proje kapsamında çölleri yeşillendirmek için yeraltı sularının kullanımının zirveye çıkmasıyla başladığını savunan Jon Alterman, yeraltı su kaynaklarının tükenmesinin, Ortadoğu devletlerinin işleyişi ve halklarıyla ilişkilerini derinden etkileyebilecek sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.

Uzmana göre bir diğer sorun da suyun az olduğu kırsal alandan kentlere büyük göçler yaşanması. Aynı şekilde yeraltı su kaynaklarının azalması yüzünden, bu ülkelerin kendi sınırları içindeki etnik ve ulusal gruplar arasında da gerginlik artabilir.

"YEMEN'DE SU 2017'DE BİTECEK"

Yeraltı su kaynaklarının iç istikrarı belirleyici bir unsur olduğunu savunan Jon Alterman, Ortadoğu hükümetlerinin şimdiden, gelecekteki su sorunlarına karşı stratejik çözümler geliştirmesi gerektiğini söylüyor. Alterman'a göre, bölge devletlerinin yalnızca su kaynaklarını arttırmanın yollarını değil, suya olan talebi azaltmanın, yani tasarrufa gitmenin yollarını da araması gerekiyor.

Raporda yer alan çözüm yolları arasında yeraltı su kaynakları yerine tarım alanlarında arıtılmış atık su kullanılması da var. İç tüketimi azaltmak için, suyun sistemli olarak fiyatlandırılması, tasarruflu ve sorumlu kullanımın da ödüllendirilmesi, ve halkın su kullanımı konusunda eğitilmesi de öneriler arasında..

Rapordaki çarpıcı bir tesbit ise, Yemen'in 2017 yılında tüm su kaynaklarını tüketeceği ve bu yüzden siyasi ve toplumsal çatışmaların yaşandığı ilk ülke olacağı iddiası.

dunyabulteni



Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,806 µs