En Sıcak Konular

Çöple 25 bin konut aydınlanacak!

22 Aralık 2010 17:08 tsi
Katı atık depolama alanında oluşan metan gazından elektrik elde edilecek...

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hamitler Katı Atık Depolama Alanında oluşan metan gazından elektrik üretilmesiyle ilgili projeyi hayata geçirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Hamitler Katı Atık Depolama Alanında oluşan metan gazından elektrik elde edilmesiyle ilgili projenin ihalesi yapıldı. Üretilecek elektriğin yüzde 10'unun büyükşehire kalması şartıyla açılan, 4 firmanın katıldığı ihaleyi, büyükşehirin pay oranını yüzde 41'e kadar çıkaran ITC-K Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş - AKDAŞ Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş ortak girişimi kazandı.

Demirtaş çöp toplama sahasında 1998 yılında başlayan elektrik üretiminden büyükşehir belediyesine ilk iki yıl yüzde 3, kalan yıllarda ise yüzde 6 oranında pay verilirken, Hamitler Katı Atık Depolama Alanında kurulacak tesiste büyükşehir payı yüzde 41'e çıktı.

BELEDİYE YILDA 1,5 MİLYON LİRA KAZANACAK

Bölgede oluşan metan gazından 29 yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Yaklaşık 25 bin konutun enerji ihtiyacının üretileceği tesis için firma, büyükşehir belediyesine aylık 4 bin lira kira ödeyecek.

Üretilen enerjinin yüzde 41'ine sahip olacak olan Büyükşehir Belediyesi, fizibilite çalışmalarına göre yıllık 1,5 milyon lira gelir sağlayacak. Teknik şartnamedeki şartlara uygun kalmak koşuluyla tüm masrafları karşılayacak firma, tesisi 29 yıl boyunca işletecek. Çöp toplama sahalarında birçok maddenin biraya gelmesiyle metan gazı oluşuyor.

Gaz toplama bacalarında biriken metan gazı, önce yakılıyor, daha sonra jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Üretilen elektrik enerjisinin gücü bir trafo vasıtasıyla yükseltilerek Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş'ye veriliyor.



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,306 µs