En Sıcak Konular

Dünya bakır stoklarının yarısı onun elinde

22 Aralık 2010 12:48 tsi
Dünya bakır stoklarının yarısı onun elinde Emtia fiyatları yeni rekorlara koşarken, dünya stoklarından elinde büyük miktarda bulunan az sayıda işlemciler mercek altına alınmaya başladı.

Bu durumun son örneği, bakır piyasasında yaşandı. Wall Street Journal’da yayımlanan bir haberde, Londra Metal Borsası’sının depolarındaki bakırın yüzde 80 ile 90’ı arasında bir oranının tek bir işlemcinin elinde olduğu belirtildi.  

Bu, küresel bakır stoklarının yarısına yakınına denk gelirken, toplam değeri 3 milyar doları buluyor.

Bu haber, Salı günü bakır fiyatlarının yeni rekorlara koştuğu bir zamanda açıklandı. Değerli metalin fiyatı New York borsasındaki işlemlerde 4,2705 dolara yükseldi. Bakır,  2010’da toplamda yüzde 28.3 oranında değerlendi.

Londra Metal Borsası’nın üç ay kontratlı bakırın metrik tonunun fiyatları Salı günü 9,353 dolardan kapattı.

HEDEFTEKİ BANKA JPMORGAN CHASE

WSJ, Londra’daki bu bakır tekeli için ABD’li banka JPMorgan Chase’i gösterdi. ABD’li bankanın, son dönemde bakırdaki pozisyonunu artırdığına dikkat çeken gazete, JPMorgan’ın pozisyonunun net olmadığını, metal borsasına yeni bir oyuncunun da dahil olmuş olabileceğinin altını çizdi.

Değerli metaller konusunda danışmanlık hizmeti veren Resolved Inc.’nin Başkanı David Threlkeld, “Kimin olduğunu önemli değil. Burada dikkat etmemiz gereken şey, bize bir işlemcinin bu kadar büyük bir pozisyona sahip olduğunun anlatılması” dedi.

Londra Metal Borsası’nda bakır haricinde, farklı metallerde de tek kişilik güçlü pozisyonlar var. LMB’de bir işlemci alüminyum hisselerinin yüzde 90’ına sahip. Nikel, demir ve diğer metallerin piyasalarında da bireysel işlemcilerin pozisyonları yüzde 50 ile 80 arasında değişiyor.

Emtia borsalarında, tek bir oyuncunun köşeyi dönmemesi için işlemcilerin pozisyonlarını denetliyor. Genelde büyük şirketler müşterileri adına piyasaya giriyor. 

YATIRIMCI AKINI DEVAM EDİYOR

Küresel ekonomi iyileşmeye devam ederken, emtiadaki yükselişten faydalanmak isteyen yatırımcıların sayısı her geçen gün artıyor. Piyasaya,

ABD’de emtia piyasası düzenleyicileri, tek bir oyuncunun sahip olabileceği vadeli kontratlara sınırlama getirmeyi planlıyor. Düzenleyicilerin, fiziki varlıklara müdahale hakkı bulunmuyor.

LMB ise, tek bir işlemcinin elinde tutabileceği varlıklara sınırlama getirmiyor. Onun yerine, güçlü pozisyonlara sahip işlemcilerden, kısa vadeli varlıklardan elde edeceği kazanca kota koyuyor. Bununla birlikte, bireysel oyuncuları da yakından takip ediyor.

İngiliz banka Barclays Capital, bu yıl bakır talebinin değerli madenin arzını yaklaşık 455 bin metrik tonla geçeceğini öngörüyor.

Bakırı en fazla ülkeler Çin, Brezilya ve ABD olarak gösteriliyor.

*Bu yazı Wall Street Journal’da “Trader Holds $3 Billion of Copper in London” başlığıyla yayımlanan haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs