En Sıcak Konular

Suriye ile dostluk yetmiyor...

22 Aralık 2010 11:34 tsi
Suriye ile dostluk yetmiyor...
Türkiye ile Suriye arasında son yıllarda izlenen politikaların olumlu sonucu her alana yansıyor.

Bu doğrultuda, TBMM'deki Suriye Dostluk Grubunun adının da ''Kardeşlik Grubu'' olarak değiştirilmesi için adımlar atılmaya başlandı.

TBMM Suriye Dostluk Grubu üyesi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dostluk grubunun hali hazırda 354 üyesinin bulunduğunu, Suriye ile gelişen diyalog nedeniyle meclisteki en kalabalık dostluk gruplarından birisi olduğunu söyledi.

Bu dostluk grubunun başkanlığı ile de farklı bir özellik taşıdığını belirten Kirişçi, şunları kaydetti:

''Dostluk, bu grubun her yanında var. Üyelerinin çoğunluğu iktidar partisinden olmasına rağmen, başkanlığına MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır seçilmiştir. İktidar partisinin, başkanlığına muhalefetten birisini seçtiği nadir dostluk gruplarından birisidir. Bunda Şandır'ın Lazkiye doğumlu olmasının önemli payı var. Kendisi de sayın Başbakana rica etti. Sayın Başbakan Erdoğan da destek verilmesini istedi.''

Kirişçi, AK Parti hükümetinin iktidara geldiğinden bu yana ''komşularla sıfır sorun'' politikasını yürüttüğünü, bu çerçevede, komşu ülkeler, hatta onlara da komşu olan ülkelerle iyi bir iletişimin sağlandığını belirtti.

Sadece Türkiye'nin komşularıyla yetinilmediğini belirten Kirişçi, ''Aynı zamanda komşularımızın da komşusu olan ülkelerle iyi diyalog kurmaya başladık. Bu sayede ülkelerle olan ilişkilerimiz sorunsuz hale gelmeye başladı'' dedi.

Kirişçi, bu kapsamda özellikle Suriye ile diyaloğun en üst seviyeye geldiğini, artık dostluktan öte iki ülke arasında kardeşliğin söz konusu olduğunu belirtti.

SAVAŞIN EŞİĞİNDEN DÖNEN İLİŞKİLER BUGÜN KARDEŞLİK BOYUTUNDA

Geçmişte Suriye ile Türkiye arasında kötü bir ilişki olduğunu anlatan Kirişçi, şöyle devam etti:

''AK Parti'nin dış politikada izlemiş olduğu, istikrarlı, tutarlı politika çerçevesinde dün savaşmak üzere olduğumuz Suriye ile bugün bir ekonomik entegrasyon ortamına geldik.

Dolayısıyla bu politikalarda bir stratejinin ve bunlarla ilgili uygulamaların, kendi iç tutarlılığının sürdürülmesi nedeniyle iki ülke arasındaki sadece 'idari sınırlar' kalmıştır. Artık vatandaşlarımız bunu yaşayarak görebiliyorlar. 10 yıl öncesinde savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye ile diyaloğumuz artık kardeşlik boyutuna ulaşmıştır.''

Kirişçi, özellikle geçen yıl vizelerin karşılıklı olarak kardırılmasının ilişkilerin gelişmesinde büyük pay sahibi olduğunu, Gaziantep'e yaklaşık 1 milyon, Adana'ya ise yaklaşık 700 bin Suriyeli'nin geldiğini söyledi.

Yaşanan gelişmelerin sadece bölgeye değil, tüm Türkiye'ye yayıldığını anlatan Kirişçi, Suriyelilerin artık turlarla Trabzon'u bile gezdiğini, özellikle Suriye'ye yapılan ihracatın 2002 yılı ile kıyaslandığında 5 kat arttığını vurguladı.

DOSLUK GRUBUNUN ADI KARDEŞLİK GRUBU OLACAK

Kirişçi, Türkiye'nin Suriye'ye karşı dünya kamuoyundaki yaklaşımının da iki ülke arasındaki ilişkiyi artırdığını belirterek, şöyle konuştu:

''Dünyanın Suriye'yi köşeye sıkıştırmaya çalıştığı bir dönemde, Türkiye'nin 'hayır bunlar komşularımızdır, kötü olamayız. Ancak, yanlış yaklaşımı olursa onlarla paylaşırız, uyarırız' şeklindeki tavrı olumlu sonuç verdi. Golan tepeleriyle ilgili görüşmelerin 5. raundu gerçekleştirildi. Türkiye'nin taraflar arasında güven veren samimi yaklaşımı ciddi bir mesafeyi de beraberinde getirdi. Türkiye'nin her iki tarafın çıkarlarını koruyacak şekilde hareket etmesi, ilişkinin gelişmesinde önemli oldu. Beşşar Esad'ın 'Biz aynı devletin 400 yıl boyunca kardeşçe yaşamış, vatandaşlarıyız' sözleri de bu dostluğun boyutunun kardeşliğe döndüğünün simgesidir.''

Kirişçi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın söylemleri ve iki ülkenin dostluk gruplarının karşılıklı görüşmeleri sonucu, Suriye Dostluk Grubunun adının değiştirilmesi için teklif hazırlandığını söyledi.

Sadece dostlukla yetinmeyip, ilişkinin kardeşlik boyutuna taşındığını anlatan Kirişçi, şunları kaydetti:

''Dostluk Grubu Başkanı, MHP Grup Başkan vekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, AK Parti Grup Başkan vekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkan vekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün yer aldığı heyetle, Suriye'deki dostluk grubunun üyeleriyle görüşmelerde bulunduk. Burada, Sayın Esad'ın da sözlerinden yola çıkarak, grubun adının Kardeşlik Grubu olarak değiştirilmesi teklifi ortaya çıktı. Bunu TBMM başkanımız ile de görüşeceğiz.''

''SEVGİLİ TÜRK KARDEŞİM''

Kirişçi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısının karşılığı olan Bab-ul Havva sınır kapısında Türklere, diğer ülkelerden daha sıcak yaklaşım sergilendiğini ve bunun tabelalara bile yansıdığını söyledi.

Suriye'ye yaptıkları ziyaret sırasında bunun somut örneklerini gördüğünü anlatan Kirişçi, ''Bab-ul Havva sınır kapısındaki bir tabelada, İngilizce olarak 'sevgili misafirler' yazılırken, Türk ziyaretçilere hitaben Türkçe hazırlanan tabelada 'Sevgili Türk Kardeşim' yazılıydı. Bu iki ülke arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. Oradaki bu ifadeler çok önemli. 8-10 yıl önce savaşmanın eşiğine geldiğimiz ülkenin, ülkemiz vatandaşlarına böyle bir ifade kullanması bir başka güzellik'' diye konuştu.

 



Bu haber 1,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,549 µs