En Sıcak Konular

10 araçtan ikisinin freni bozuk!

22 Aralık 2010 09:42 tsi
Araç muayene istasyonlarından gelen istatistikler içler acısı. 'Frene gerek yok, tam gaz ileri' misali 10 araçtan 2'sinin freni tutmuyor.

İki yıl önce özelleştirilen araç muayene işinde ilginç istatistikler ortaya çıktı. Araç muayene işini yapan TÜVTURK’ün genel müdürü Naci Başerdem’in verdiği bilgilere göre araç muayenesine gelen her 10 araçtan ikisinin freni bozuktu.

Bu araçlar ancak fren arızalarını giderdikten sonra muayene onayı alabildi. Başerdem, “Son iki yılda 11 milyon aracı muayene ettik. Bu araçların yüzde 41’i ağır kusurlu ve emniyetsizdi. Bunları yasa gereği geri çevirdik. Arızalarını giderip tekrar gelen araçların yüzde 96’sı muayene onayı aldı” diye konuştu.

En fazla problemin fren sisteminden kaynaklandığını kaydeden Başerdem, “2 milyon araçta fren problemi var. Bu yoğun trafikte 100 metre içinde en az iki aracın fren sistemi arızalı halde demek. Kiminin arka frenleri birbirinden fazla sapıyor, kiminin fren hortumu hasarlı, hidrolik sızdırması var” dedi.

Alman sistemi çöktü
Eskiden İstanbul’da sadece 4 istasyonun olduğunu ve sadece 4 kanaldan muayene yapılabildiğini belirten Başerdem, şimdi İstanbul’da 13 istasyonda 77 kanalın hizmet verdiğini söyledi. Özelleştirmeyle araçların hiç götürülmediği, ruhsatların muayene olduğu bir dönemden bugün daha sağlıklı ve örnek gösterilen bir sisteme geçtiklerini söyleyen Başerdem, “Hataları geri çevirmeseydik trafikte milyonlarca araç kusurlu olarak dolaşacaktı. Üç yıl içinde araç kusuru kaynaklı kazaların yarı yarıya azalmasını bekliyoruz” dedi.

TÜVTURK ilk faaliyete geçtiğinde Alman ortağı TÜVSUD’ün tecrübesinden faydalanmış. İlk sistem ona göre işleme başlamış. Kuyruklar ve memnuniyetsizlik belirince 6 ay sonunda Alman ekolü terk edilerek Türk sistemine geçilmiş. Başerdem, Türklerin daha pratik olduğuna dikkat çekiyor. Bugüne kadar 1 milyar dolar harcanan araç muayene işinde 189 istasyon hizmet veriyor
 

 

 



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,228 µs