En Sıcak Konular

Gurbetçi, hâlâ YSK'dan düzenleme bekliyor

22 Aralık 2010 09:24 tsi
Türkiye, Haziran 2011'de sandık başına gidecek. Ancak yıllardır tartışılan yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanma sıkıntısı hâlâ çözülemedi

Yurtdışına sandık konulmasının önünde anayasal bir engel bulunmamasına rağmen, kanunî ve idarî bir düzenleme yapılmadığı için gurbetçi seçmenlerin sadece yüzde 40'ının oyu sonuçlara yansıyor. Gurbetçiler, diğer ülkelerdeki benzer uygulamalar için YSK ve Meclis'ten düzenleme bekliyor.

Türkiye yurtdışına sandık koyup koymamayı tartışırken birçok ülkede yurtdışı seçmenler elçilik ve konsolosluklara konulan sandıklarda oyunu kullanabiliyor. Elektronik yöntemle ya da mektupla oy kullanmak da uygulanan yöntemler arasında bulunuyor. İsviçre ile Estonya, seçmenlerine internet üzerinden oy kullandırıyor. Almanya, ABD, Bulgaristan ve İtalya gibi birçok ülke ise yurtdışındaki vatandaşları için konsolosluk ve büyükelçiliklerine seçim sandığı koyuyor. Almanya, yurtdışındaki seçmenlerine posta yoluyla oy kullanma imkânı sağlıyor. Türkiye'deki Almanlar her seçimde mektup yoluyla oy kullanıyor.

Her seçimde bulunduğu ülkede oy kullanma hakkından mahrum bırakılan Türk gurbetçi seçmenleri, yetkililerden çözüm bekliyor. Almanya'daki Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, yurtdışına sandık kurulmamasına, "Üçüncü dünya ülkeleri bile büyükelçiliklerine sandık koyuyor." şeklinde tepki gösterdi. Yılmaz, hiçbir dünya ülkesinde vatandaşların oy vermek için otobüs ve uçakla oy kullanmaya gitmediklerini kaydetti. BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici, yönetim olarak tercihlerinin yurtdışında sandık kurulması yönünde olduğunu belirtti. Elektronik oy veya mektupla oyla da sorunun çözülmesine de 'evet' diyeceklerini de kaydetti. YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdür Vekili Ayhan Okurer ise gurbetçi seçmenin mektupla oy kullanabilmesi için TBMM'nin yeniden kanuni değişiklik yapması gerektiğini söyledi. Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut ise mektupla oy kullanımına ilişkin yapılacak düzenlemenin önümüzdeki seçimlerde uygulanmasının imkânsız olduğuna dikkat çekti. Seçim Kanunu'nda yapılan bir değişikliğin bir yıl içinde uygulanamadığını ifade eden Akbulut, gurbetçi seçmenin 2011 genel seçimlerinde oy kullanabilmesi için yurtdışı temsilciliklerinde sandık açma alternatifinin devam ettiğini dile getirdi.

Referandumda büyük sıkıntı yaşandı

12 Eylül anayasa referandumu sürecinde oy kullanmanın önüne çeşitli zorlukların çıkarılması, yurtdışı seçmenlerden beklenen katılımı düşürdü. YSK, yurtdışı seçmenlik sıfatının tayininde seçmen kütüğünün esas alınacağını kayda bağladı. Ancak birçok vatandaşın bundan haberi olmadı. Seçmenlik sıfatı kazanmak için kayıt yaptıramayanlar referandumda oy kullanamadı. Gurbetçilere getirilen bir diğer engel, oy kullanılan sınır kapıları ile ilgiliydi. YSK'nın belirlediği sınır kapıları dışında ülkeye giriş yapanlar, vatandaşlık görevini yerine getiremedi.

'Mektupla oy' nasıl kullanılır?

Yetkililerin, yurtdışına sandık kurulmasına güvenlik nedeniyle sıcak bakmaması, gözleri mektupla oy kullanma yöntemine çevirdi. Bu yönteme göre Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulu, arkası kendi mührüyle işaretlenmiş oy pusulası ile oy zarflarını, seçimlerden 45 gün önce seçmenin yurtdışında kayıtlı olduğu adresine gönderiyor. Seçmen, oyunu kullandıktan sonra oy zarfı seçim günü saat 17.00'ye kadar Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulu'na ulaşacak şekilde posta ile gönderiliyor. Bu arada seçmenlerin gerekli teknik altyapı hazırlandığı takdirde kimlik numarası aracılığıyla elektronik ortamda oy kullanma hakları da bulunuyor.




Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,289 µs