En Sıcak Konular

'Hiç kimse internette güvende değil'

22 Aralık 2010 09:18 tsi
'Hiç kimse internette güvende değil' "Ciddi bir suç teşkilatından bahsediyoruz burada. Sanal dünyada suç yöntemleriyle kazanılacak o kadar çok para var ki..."

Dünyanın sayılı güvenlik yazılımlarından Norton'un üreticisi Symantec firmasının  EMEA Bölgesi Pazarlama Direktörü Sally Stephens yeni ürünleri ve stratejileri ile ilgili alışmalar için İstanbul'daydı. Yoğun bir programı olan Sally Stephenson ile güvenlik ve internet üzerine konuşmak için kahvaltıda bir araya geldik.

- Türkiye'nin siber suçlar bakımından Dünya'nın ilk beşinde olduğu söyleniyor siz bu konuda ne diyeceksiniz?

Özellikle Türkiye üzerine spesifik bir veri yok elimde ama yakın zamanda özel bir çalışma yaptık. Dışarıdan bir firmaya Siber Suçlar Raporu hazırlattık ve 14 ülkeyi, 7 bin kişiyi kapsıyordu. Bu araştırma sonucunda internet kullanıcılarının yüzde 55'nin siber suçlara maruz kaldığını tespit ettik. Ayrıca bunun dışında kullanıcıların yüzde 3'ünün bu tür bir olayın asla kendi başlarına gelmeyeceğini düşündüklerini belirledik. Özetle söylemek gerekirse herkes bu konuda endişeli ama pek çoğu da buna karşı ne yapacağını bilmiyor.

- Endişeli derken bu konuda düşünceli mi yoksa paranoya gibi mi?

Paranoya demek biraz fazla olabilir ben daha çok bu durumu çaresizlik olarak tanımlayabileceğimizi düşünüyorum. Ne yapacaklarını bilmiyorlar, bir gün bir şekilde siber suçların kurbanı olacaklarını düşünüyorlar, kendilerine olmadıysa da çevrelerinde mağdur olmuş bir kişiyi mutlaka tanıyorlar. Bu raporun bizim için en önemli yanı insanlara nasıl yardımcı olabileceğimizi görmemizi sağlaması. Burada bahsettiğim yardım tabiri bizim güvenlik firması olmamız anlamında değil kullanıcıyı bu konuda eğiterek, bilinçlendirerek yardımcı olmak.

- Sanal dünya aslında gerçek dünyanın aynası ama kullanıcı başına somut sonuçlar doğuran bir olay gelmedikçe siber alemi ciddiye almıyor. Gerçek dünyada olan suçlar sanal dünyada da işleniyor ama aynı oranda yasalar ve kanunlar işlemiyor, suçlular  cezalandırılamıyor. Sizce sanal dünyadaki güvenliği sağlamak için uluslararası bir kanun  yasa veya kurum olmalı mı?

Bunu sormanız çok ilginç çünkü biz firma olarak dijital topluma karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz ve bir nevi siber suç salgını olduğunun farkındayız. Bu bakımdan dünya üstünde pek çok hükumetle işbirliği içindeyiz, bu suçlara karşı ve korunma yöntemleriyle alakalı toplumları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Yeri geldiğinde bu suçları önlemek için güvenlik birimleriyle de çalışıyoruz ama işin gerçeği suçluları sonsuza kanunsuz işler yapmaktan alıkoymak mümkün olur mu bilemiyorum.
İnsanların farkında olmadığı en önemli gerçek bu suçlar organize topluluklar tarafından profesyonelce işleniyor. Genç bir çocuğun sırf eğlence olsun diye "I Love you" diye bir virüsü internet üzerinden yaymaya çalıştığı dönemler çok gerilerde kaldı. Artık uluslararası organize çetelerle karşı karşıyayız. Sanal suçların yüzde 90'ı organize şebekeler tarafından gerçekleştiriliyor.

"SİBER SUÇLAR ARTIK GLOBAL ORGANİZE SUÇ ŞEBEKELERİ TARAFINDAN YÖNETİLİYOR"

- Bir anlamda ciddi bir operasyon yürütüyorlar bu suçları gerçekleştirmek için...
Bu insanlar gerçek suçlular, içlerinde sizi sokakta gerçekten soyan adamlar, hırsızlar, başka suçlar işleyenler var.

Ciddi bir suç teşkilatından bahsediyoruz burada. Sanal dünyada suç yöntemleriyle kazanılacak o kadar çok para var ki gerçek anlamda sistemde kayıtlı suçlular bu mecraya yöneldi. Gidip koca bir bankayı soymak yerine herkesten ufak miktarlarda çalarak hem fark edilmeden işlerini yapıyorlar hem de çok büyük miktarlarda illegal para kazanıyorlar.

- Bu durumda uluslararası bir siber suçlar yasasına çok ihtiyaç duyulduğunu söyleyebilir miyiz?

Eğer bunu yapabilirsek harika olur. daha önce de  söylediğim gibi pek çok ülkede hükumetlerle, güvenlik birimleriyle birlikte çalışıyoruz ama esas hedefimiz insanları bu konularda bilinçlendirmek, eğitmek. İşin üzücü olan kısmı siber suçların mağduru olan kişilerin yarısından azı bu suçluların bulunup cezalandırılacağına inanıyor. Ve bundan daha da vahim olanı yüzde 45'i başlarına geleni yetkililere bildirmiyor, rapor etmiyor. Bundan çok daha az bir oran da bu durumun başlarına geldiği internet sitesine ya da email servis sağlayıcılarına haber vermiyor.

- Muhtemelen "Rapor edeceğim de ne olacak" diye düşünüyorlardır

Kesinlikle öyle düşünyorlar. Ama aslında olabilecek çok şey var, en başta da psikolojik açıdan. Başınıza gelen bu olay hakkında konuşmanız gerekiyor ve başkalarını da uyarıp farkındalık yaratmanız gerekiyor. Malesef insanlar bunu yapmıyorlar çünkü olanlardan utanıyorlar, daha da kötüsü başlarına gelenlerden kendilerini sorumlu tutuyorlar.

Devamı için tıklayın

Selin Kunt / Haberturk



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs