En Sıcak Konular

Gençlik Tehlikede!

22 Aralık 2010 09:12 tsi
Gençlik Tehlikede!
İstanbul Valiliği’nin onayı ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ortaklaşa bir ‘madde kullanımı’ araştırması yaptı. İstanbul’da 31 bin lise öğrencisi arasında y

İstanbul’un 28 ilçesindeki 154 okulda bu yıl içinde gerçekleştirilen araştırmaya 31 bin 272 öğrenci katıldı. Araştırmadaki en ilginç verilerden biri de sosyete uyuşturucusu olarak bilinen ve 1 gramı 150 dolardan alıcı bulan kokainin liselilerin kullandığı maddeler arasında yer alması. Araştırma uyuşturucuyla tanışma ve kullanma yaşının 14′e kadar indiğini gösteriyor. Öğrencilerin 1/5’i mutlaka sigara ya da alkol kullanıyor. Veriler, 14 ila 18 yaş arası gençliğin uyuşturucu bataklığına giderek saplandığını gösteriyor.

Benzer çalışmalar farklı şehirlerde de yapılıyor ve çıkan sonuçlar birbirini destekler mahiyette oluyor. Sigara deneme yaşı 13.5, alkolde yaş 13, uyuşturucu maddede 14, esrarda ise deneme yaş ortalaması 15’e kadar düşmüş durumda. Bu maddeleri alışkanlık edinme yaşı yine ortalama 13-14 yaşta seyrediyor.

Nasıl başlanıyor

       “Bir kez deneyeyim sonra bırakırım” mantığı ile kullanıma başlanılan bu maddeler çoğunlukla alışkanlığa ve sonrasında da madde bağımlılığına dönüşüyor. Alışma döneminden sonra “doyma dönemi” başlıyor ki artık madde alımında keyif yerini ihtiyaç alıyor. Genç hayatını normal seyrinde devam ettirebilmek için uyuşturucuya ihtiyaç hissediyor ve tüm ağır maliyetine rağmen maddeyi temin ediyor. Bunun neticesi ise “Bağımlılıkta Düşkünlük Dönemi” oluyor. Organlarda ağır hasarlar ve ruhsal bir çöküntü başlıyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanlığı yayınladığı bildiride kamoyunun ve ailelerin nasıl tedbirler alması gerektiğini belirtiyor:

"Tehlikenin başlama yaşı 14’lerde seyrediyor. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi korumak için zaman kaybetmeksizin uyuşturucu satan, teminini kolaylaştıran kişilerin tespiti ve cezalandırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerekiyor.

Ailelerin de tehlikeyi fark etmesi ve çocuklarını buna karşı koruması ve bilgilendirmesi gerekiyor. Tehlike büyük. Aileler ve kamu kurumları acilen tedbir almaz ise geleceğimiz kararmak üzere. Aile içi eğitimin zarureti her geçen gün artmakta, uyuşturucuya giden yolda da sigara ve alkol kullanımının önü kesilmek zorundadır. Artık alkol kullanımı çağdaşlık göstergesi sayılmamalıdır. Sadece sigara içimine dönük yasak ve programların yeterli olmadığı görülmelidir.

Geleceğimiz, gençliğimiz tehlikede. Tüm kamu Karumlarını, ilgilileri, aileleri tedbir almaya, daha duyarlı olmaya ve Yeşilay’ımızın çalışmalarına destek olmaya çağırıyoruz."

 

 



Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs