tarihi karar | " /> tarihi karar | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi’nden tarihi karar

22 Aralık 2010 08:17 tsi
Anayasa Mahkemesi’nden tarihi karar 



Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Yasası’nda önemli bir iptal kararına imza attı.

Anayasa Mahkemesi'nin Siyasi Partiler Kanunu'nun 108. maddesini iptal ettiği ortaya çıktı. Bu madde, kapatma davası açılan bir partinin kendisini kapatma halinde bile davanın devam edeceğini ve kapatma kararı verilebileceğini düzenliyordu. Mahkemenin iptal kararıyla hakkında kapatma davası açılan partiler kendilerin fesh ederek davadan kurtulabilecek.

DEHAP FESHETTİ DAVASI SÜRÜYOR

Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Kanunu'nun 108. maddesi ile ilgili iptal kararını DEHAP'ın kapatılması davasında verdi. Demokratik Halk Partisi DEHAP'ın 'örgütlenmesi tamamlamadan seçimlere katıldığı' gerekçesiyle kapatma davası açıldı. 2002 yılında bu davanın açılmasına rağmen DEHAP 19 Kasım 2005'te kendisini feshetti. DEHAP'ın kendisini feshetmesine rağmen kapatma davası devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi, kapatma davasını gören mahkeme sıfatıyla Siyasi Partiler Kanunu'nun 108. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek iptalini istedi. Bu talebin ardından madde görüşülerek iptal edildi. Siyasi Partiler Kanunu'nun 108. maddesinde "Bir siyasî partinin kapatılması için dava açıldıktan sonra o partinin yetkili organı tarafından verilen kapanma kararı, Anayasa Mahkemesi'nde açılmış bulunan kapatma davasının yürütülmesine ve kapatma kararı verilmesi halinde doğacak hukuki sonuçlara hükmedilmesine engel değildir" ifadeleri yer alıyordu.

ÖZDEP KAPATILMIŞTI

Anayasa Mahkemesi bu maddeye dayanarak hakkında kapatma davası açılan Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin kendisini feshetmesine rağmen kapatma davasını sonuçlandırmış ve ÖZDEP'i kapatmıştı. ÖZDEP kararında 108. madde hatırlatılarak "O halde, ÖZDEP'in Kurucular Kurulunun 30.4.1993 günlü toplantısında alınan kapanma kararı davanın yürütülmesine, sonuçlandırılmasına ve hukuki sonuçlara hükmedilmesine engel değildir" kararı verilmişti.

RP VE FP DAVASINDAKİ YÖNTEM

Anayasa Mahkemesi, siyasi parti kapatma davalarında Siyasi Partiler Kanunu'nun bazı hükümlerini daha önce de iptal etmişti. Refah Partisi'nin kapatılması davasında RP'nin kapatılmasının önündeki engel olarak görülen Siyasi Partiler Kanunu'nun 103. maddesini iptal etmişti.

Anayasa Mahkemesi, bu iptal kararlarını Anayasa'nın 152. maddesinden hareketle veriyor. Anayasa'nın 152. maddesinde "Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddî olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır" hükmü yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi, 152. maddedeki bu hükme dayanarak parti katma davalarında Siyasi Partiler Kanunu'nun Anayasa'ya aykırı gördüğü hükümleri için itiraz yoluna başvurarak iptal kararı verebiliyor.

Prof. Dr. Atar: Olumlu bir adım

Prof.Dr Yavuz Atar Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını olumlu bir adım olduğunu söyledi. Atar,  "Böyle bir karar parti kapatmayı ortadan kaldırır" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını görmek gerektiğini belirterek, "Bu madde hakkında kapatma davası açılan partilerin hile-i şeriye yaparak malvarlıklarını kaçırmasını engellemeye yöneliktir. Ayrıca kapatma davasında haklarında siyaset yasağı istenen partililer hakkında nasıl bir işlem yapılacağı merak konusudur. Anayasa Mahkemesi'nin bu maddeyi neden iptal ettiğini irdelemek gerekir. Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra daha kapsamlı değerlendirme yapılır" ifadelerini kullandı.

bugün

 

 

 



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs