En Sıcak Konular

'Rumların anlaşmaları endişe verici'

21 Aralık 2010 17:20 tsi
'Rumların anlaşmaları endişe verici' Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) 2003 yılından itibaren Doğu Akdeniz'deki ülkelerle deniz yetki alanlarını ilgilendiren ikili anlaşmalar yapmasını 'endişe verici' olarak nitelendirdi.

GKRY'nin son olarak 17 Aralık 2010 tarihinde Lefkoşa'da İsrail ile bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzaladığını hatırlatan bakanlık açıklamasında, "Bu anlaşmanın yapılmasına yönelik görüşmelerin bir süredir devam ettiği bilinmekteydi. Bu çerçevede, İsrail nezdinde müteaddit girişimlerde bulunulmuş, GKRY ile bu tür bir anlaşma yapılmasının, Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını yok saymak anlamına geleceği, Kıbrıs müzakerelerini olumsuz etkileyeceği ve Doğu Akdeniz'de barış ve istikrara katkı sağlamayacağı vurgulanmıştı. Son olarak Sayın Müsteşarımız 16 Aralık 2010 tarihinde İsrail'in Ankara Büyükelçisini Bakanlığımıza davet ederek, görüşlerimizi izah etmişti." ifadelerine yer verildi.

"KONUYA KIBRIS MESELESİ BAĞLAMINDA YAKLAŞIYORUZ"

Tüm bunlara rağmen, söz konusu anlaşmanın imzalanmış olmasının 'talihsiz' olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı, "Söz konusu MEB sınırlandırma anlaşmasının konu aldığı deniz alanlarında ülkemizin bir hak iddiası bulunmamaktadır. Ülkemiz konuya Kıbrıs meselesi bağlamında yaklaşmaktadır." açıklamasını yaptı.

İsrail ve Rumlar, anlaşmaya tepki gösteren Türkiye'yi eleştirmiş ve bu konunun Ankara'yı ilgilendirmediğini savunmuştu. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerinin temel unsurlarından biri olan ve kapsamlı çözüm sonrasında kurulacak yeni ortaklık hükümetinin inhisarında olması hususunda ilke mutabakatı bulunan bu tür anlaşmaları GKRY'nin Kıbrıs Türklerini yok sayarak imzalamaya çalışması, fevkalade zamansız ve çözüm sürecine bakışı ile bu husustaki samimiyeti açısından da düşündürücüdür.

"ANLAŞMA 'YOK' HÜKMÜNDE"

"KKTC tarafından da açıklandığı üzere, Kıbrıs Adasının deniz alanlarında Kıbrıs Türklerinin de hak ve yetkileri bulunmaktadır. Bilindiği üzere, GKRY Adanın tümünü temsil etmemektedir. GKRY'nin bölge ülkeleriyle yaptığı anlaşmaların ülkemiz açısından bir hükmü bulunmamaktadır.Kapsamlı çözüm görüşmelerinin seyrini menfi etkileyecek GKRY'nin bu tek taraflı hareketlerine destek verilmemesi başta bölge ülkeleri olmak üzere, uluslararası toplumdan beklentimizdir. Ülkemiz, KKTC ile birlikte, Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarının muhafazası için diplomatik ve siyasi yollardan gerekli girişimlerde bulunmaya devam edecektir."

Cihan



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,805 µs