En Sıcak Konular

TUS'da 4 soru iptal edildi

21 Aralık 2010 17:12 tsi
Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)'daki 4 sorunun iptal edildiğini duyurdu.

Türk Sağlık-Sen, ÖSYM'ye başvurarak sınavda yaklaşık 10 tane sorunun hatalı olduğunun sınava katılan hekimlerce sendikaya iletildiğini belirtmiş, TUS'un sorularının yeniden gözden geçirilmesini istemişti. ÖSYM konu ile ilgili internet sitesinde bir açıklama yaparak TUS'da 4 sorunun iptal edildiğini duyurdu.

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada; gerçekleştirilen tüm sınavlarda son derece titiz biçimde soruların hazırlandığı ve sınav sonrasında da yine aynı titizlik ve hassasiyette soruların analiz edildiği bildirildi. Açıklamada, "Cevap kâğıtlarının optik okuyucuda okunmasından sonra yapılan ve 'madde analizi' olarak ifade edilen ilk işlemde, tüm adayların sorulara verdikleri cevapların dağılımı incelenmektir." denildi. Bu sayede özellikle başarılı adayların cevap olarak farklı seçenekleri tercih ettiği, soruların özel olarak yeniden ele alındığı, soru hazırlayan ve bilimsel açıdan soruları denetleyen akademisyenlere iletilerek soruların yeniden değerlendirilmesinin sağlandığı belirtildi.

Açıklamada, 12 Aralık'ta yapılan TUS Bilim Sınavı'nda da bu sürecin işletildiği, madde analizi ve bilimsel denetçi akademisyenlerin yeniden değerlendirmesi sonucunda 4 sorunun adayların doğru cevap verebileceği biçimde düzenlenmediğinin tespit edildiği bildirildi. Bu nedenle, bu soruların ÖSYM Yürütme Kurulu kararı ile iptal edildiği kaydedildi.

Adayların mağdur olmamaları için, bu soruları tüm adayların doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılacak. Sınavda sorulan diğer 296 soruda, iptali gerektirecek maddi ya da bilimsel bir hata ise tespit edilmedi. ÖSYM'nin yaptığı açıklamaya göre 4 sorunun 1 tanesinin soru kökünde hata bulunuyor. 2 sorunun cevabı cevap seçenekleri arasında bulunmuyor. Bir soruda ise doğru cevap olarak verilen şıkta eksiklik var.

Açıklamaya göre, Temel Tıp Bilimleri Testi-1 (TTBT-1) A kitapçığında yer alan 9. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 14. soru; TTBT-1 A kitapçığında yer alan 52. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 32. soru; Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) A kitapçığında yer alan 68. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 83. soru; KTBT A kitapçığında yer alan 71. soru ile aynı soruya karşılık gelen B kitapçığındaki 86. soru iptal edildi.

Cihan



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,680 µs