En Sıcak Konular

ABD ile yine Ermeni tasarısı krizi

21 Aralık 2010 16:40 tsi
ABD ile yine Ermeni tasarısı krizi ABD ile tarihi bir kriz kapıda. Temsilciler Meclisi bugün Ermeni "soykırımı" iddialarını tanıyan bir yasayı gündeme alabilir. Oturum TSİ 17:00'de başladı.

ABD Başkanlarına 24 Nisan'ı "Ermeni Soykırımı Anma Günü" olarak anılması çağrısı yapan 252 no'lu tasarının, 435 üyeli Genel Kurul gündemine getirme yetkisi Meclis Başkanı Nancy Pelosi'ye ait. Oturumun başlamasına kısa süre kala hem Türk hem de Ermeni lobisi son girişimlerini yoğunlaştırdı.

İşte tasarı krizinde an be an yaşanan sıcak gelişmeler:

15:45 - CNN Türk televizyonu, Temsilciler Meclisi'nin resmi gündeminde Ermeni tasarısının olmadığını bildirdi. Ancak gün içerisinde yeniden gündeme sokma çabalarının olabileceği ifade ediliyor.

17:00 - Oturum açılış duasıyla başladı.

17:10 - Şu anda söz almak isteyen meclis üyeleri konuşmalarını yapıyor.

17 . 30 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri'yle görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Ermeni tasarısına ilişkin olarak, Süreci izliyoruz . Ama sizin de ifade ettiğiniz gibi, gündemde olmaması olmayacağı anlamına gelmez . Son anda bazı şeyler olabilir . Biz de yakın takipteyiz, sıcak takipteyiz . Bize Nobel'i hep barış sevgi diye anlattılar, biz de Nobel'i alanların barışın sevginin arkasında duracağına inanıyoruz ifadesini kullandı .

17 . 50 - Tasarı, meclisin ele alacağı tasarıları belirleyen Kurallar Komitesi tarafından sabahki oturumun gündemine alınmadı . Ancak, komite, öğlen itibarıyla de öğleden sonranın gündemini belirlemek için tekrar toplanacak ve tasarıları yeniden gözden geçirecek . Ayrıca, eylül ayında, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine karar çıkmasında kullanılan suspension of rules (usul kuralların askıya alınması) uygulaması da hala kullanılabilir . Bu uygulama, Meclis Başkanı Nancy Pelosi'ye, tasarının Kurallar Komitesi'nde görüşülmesi sürecini atlaması ve Genel Kurul'da ele alınması için belli çoğunlukta milletvekilinin bulunması şartını ortadan kaldırması imkanı sunuyor . Tüm bu nedenlerle, Ermeni tasarısının meclis gündemine gelmesi ihtimali sürüyor.

"OBAMA'NIN GÖRÜŞÜ BİLİNİYOR"

19.03 - Beyaz Saray'dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi. Türk televizyonlarının bildirdiğine göre, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Türkiye ile ikili ilişkilerimiz önemli. Obama'nın bu konudaki görüşü biliniyor" denildi.

Gibbs, basın toplantısında, bir soru üzerine, Türkiye ile ikili ilişkilerin "son derece önemli" olduğunu ifade etti. "Obama'nın Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi veya diğer kongre liderleriyle görüşüp görüşmediğine" yönelik soru üzerine Gibbs, Obama'nın bu konuda belirli bir telefon görüşmesi yaptığını sanmadığını belirterek, "Kendisinin bu konudaki görüşleri biliniyor" dedi.

BOZTEPE: PELOSİ'NİN OFİSİNİ  ARAYIN

20.40 -  Merkezi New York'ta bulunan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe, ABD'de yaşayan Türk Amerikan toplumuna çağrıda bulunarak, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısına “hayır” demek için, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisini telefonla aramalarını istedi.

Başkan Boztepe tarafından yapılan açıklamada, Nancy Pelosi'nin ofisinin, ABD'deki Türk toplumunun Ermeni tasarısına tepki gösteren e-postalardan ve telefonlardan “bunaldığını”, ofiste çalışanların telefonları direk mesaja aktardıklarını belirterek, Türklerin, mesaj bırakarak Ermeni tasarısına karşı olduklarını söylemelerini istedi. Boztepe, açıklamasında, aranması gerekli telefon numaralarını da verdi.

ABD'de TADF, Washington merkezli Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Turkish Coalition of America (TCA) ve diğer Türk kuruluşları, ABD'deki Türk toplumunu, Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısına karşı harekete geçerek Kongre üyelerine e-posta mesajı göndermeye ve telefon etmeye çağırıyor.

TASARI MUHTEMELEN BUGÜN GÜNDEME GELMEYECEK

21.34- Temsilciler Meclisi Demokrat Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, Ermeni tasarısının, bugün Temsilciler Meclisinin gündemine muhtemelen gelmeyeceğini söyledi.



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,104 µs