En Sıcak Konular

TİM Başkanı: 'Fay hattındaki stres azaldı'

21 Aralık 2010 16:38 tsi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası ve hükümetin aldığı tedbirlerin, cari işlemlerin oluşturduğu fay hattındaki stresi azalttığını kaydetti.

Hükümetin ve Merkez Bankasının yaptığı düzenlemelerle ilgili yazılı bir açıklama yapan Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin cari işlemler fayının uzun bir süredir risk barındırdığını belirterek, faylardaki stresin küçük hareketlerle alınmamasının, ileride çok yıkıcı ve zarar verici depremlere yol açabileceğini kaydetti.

Büyükekşi, "Merkez Bankası ve hükümetin aldığı tedbirlerin fay hattındaki stresi azalttı" değerlendirmesinde bulundu.

İhracatçılar olarak hiçbir zaman "Dalgalı kurdan vazgeçelim" demediklerini, ancak kurun sürekli aşağı yönlü dalgalanmasında faiz politikasının etkisinin bulunduğunu, faizin düşürülmesinin doğru bir hareket olduğunu ifade eden Büyükekşi, alınan kararların sürdürülebilir sonuçları için faiz indiriminin devam etmesi gerektiğini, önümüzdeki yılın mart ayına kadar politika faizlerinin yüzde 5’e kadar inebileceğini öngördüklerini kaydetti.

Açıklamasında, "Cari açık finanse edildikçe sorun yok anlayışının değişmesinden memnunuz; TL faizin cazibesi ile değil, ihracatın rekabet gücü ile değerlenmeli" şeklindeki mesajlara da yer veren Büyükekşi, "Alınan kararların arkasında durulursa cari açıkta 2011’in ilk yarısından başlayarak bir düzelme başlar" görüşünü aktardı.

Büyükekşi, Merkez Bankası’nın kurlardan ziyade bankaların kredi/mevduat uyumsuzluğunu gidermek için bu kararları aldığını belirterek, açıklamasına şöyle devam etti: "Düşen faizlerle beraber Hazine’nin yükü de azalacaktır. Hükümet ortaya çıkan kaynağı teknolojik altyapının gelişmesine harcamalıdır. Düşük faizlerin olduğu bir ortamda yatırım finansmanı da ucuzlayacaktır. Ayrıca, faizlerin cazibesi azalacağı için de kaynak, yatırıma gidecektir.

Faizlerin düştüğü bir ortamda Türkiye doğrudan yabancı yatırım çekmeyi hedeflemelidir. Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu kaynağın doğrudan yatırımla finanse edilmesi hem cari açığın finansmanının kalitesini artıracak hem de üretim ve istihdamı artıracaktır. Türkiye, daha fazla doğrudan yabancı sermaye çekmek için yatırım ortamını ilgilendiren konularda hızla yol almalıdır."



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,666 µs