En Sıcak Konular

Meclis'teki görüşmede neler konuşuldu?

21 Aralık 2010 14:19 tsi
Meclis'teki görüşmede neler konuşuldu? ''TBMM kürsüsünde Türkçe'den başka dilde hitap etmeyin''

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü. Şahin'in makamında gerçekleşen görüşmede, BDP Grup Başkanvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata ile TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da hazır bulundu. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 35 dakika sürdü.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, ''Meclis Genel Kurulunda, Türkçe dışında bir dille hitap etme şeklinde bir düşüncemiz yoktur, arkadaşlarımı da bu konuda uyardım'' sözünü önemsediğini belirterek, bu sözünün arkasında durulmasını temenni etti.

Demirtaş ile görüşmesinde ''hangi uyarılarda bulunduğunun'' sorulması üzerine, Şahin, ziyaret talebinin BDP'den geldiğini, Meclis Başkanı olarak zaman zaman görüşmeler yaptığını, bu ihtiyacın ortaya çıkabildiğini söyledi.

Şahin, bu ziyaretin, birkaç gündür Türkiye'nin gündeminde olan, tartışılan konuları da değerlendirme fırsatı verdiğini belirterek, görüşmenin ''faydalı'' olduğunu kaydetti.

Kendisinin dün veya önceki gün verdiği mesaj ile Demirtaş'a bugün ilettiklerinin aşağı yukarı aynı paralelde bulunduğunu anlatan Şahin, her sorunun çözüm yerinin TBMM olduğunu ifade ettiğini, Demirtaş ve arkadaşlarına da aynı şeyi söylediğini kaydetti. Şahin, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

''Onlar da 'farklı bir düşünce taşımadıklarını, kendilerinin de TBMM'de görev yaptıklarını, bu düşüncelerle burada bulunduklarını' ifade ettiler. Vermek istediğim mesajların ne olduğunu kendilerine anlatma fırsatım da oldu.

Bizim bir tek vatanımız var, ana dillerimiz farklı da olsa biz bir tek milletiz, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü, hepimizin üzerinde hassasiyetle durması gereken konudur. Özellikle bu parlamentoda görev yapan milletvekilleri olarak, bu konuda çok daha hassas olmalıyız. Özellikle iki dil konusuyla ilgili düşüncelerinin biraz daha net şekilde ortaya konması ricasında da bulundum. Sayın Demirtaş da 'Bizim BDP olarak, Türkçe'nin resmi dil olması dışında, başka bir dili resmi dil olarak önerme düşüncemiz yoktur. Türkçe'nin resmi dil olması bizim de kabulümüzdür, aynı düşüncedeyiz. Ancak anadillerin konuşulması ve günlük hayatta bunların değerlendirilmesi konusunda, bizim belki diğer siyasi partilerden daha farklı bir düşüncemiz, beklentimiz olabilir. Ancak bütün bunları, düşüncelerimizi gerçekleştirecek olan yer TBMM'dir. Anayasa, yasa değişikliği olacaksa burası yapacaktır' dediler. Ben de zaten bunu ifade etmek istiyordum. 'Anayasa ve yasalar yürürlükte kaldığı sürece hepimiz, benimsesek de benimsemesek de bazı yerlerine itiraz etsek de etmesek de bu anayasa ve yasalar çerçevesinde hareket etmeliyiz. Söylemek istediğim budur. Değişiklik düşünceleriniz olabilir, bunları da görüşeceğimiz, gerekirse değiştireceğimiz yer de TBMM'dir' dedik. Bu konularda büyük ölçüde fikirlerimizin örtüştüğünü gördüm. O nedenle verimli bir ziyaret oldu.''

-''LÜZUMSUZ GERGİNLİKLERE YOL AÇICI DAVRANIŞLAR''-

Şahin, Demirtaş'ın, ''Bundan sonra daha sık görüşelim, birtakım yanlış anlaşılmalar oluyor, bunları yüz yüze görüşerek, birbirimize meramımızı daha iyi anlatabiliriz'' düşüncesini ortaya koyduğunu anlatarak, bunu memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Parlamentoda görev yapan partilerin yöneticileri olarak, her konuyu açık ve net şekilde konuşmayı arzu ettiğini belirten Şahin, ''Lüzumsuz gerginliklere yol açıcı söz ve davranışlarda bulunmamaya hepimiz özen göstermeliyiz'' temennisinde bulunduklarını belirtti.

Şahin, ülkenin, vatanın, milletin bütünlüğü konusunda bundan sonra dikkatli davranmak durumunda olduklarını, başka vatanlarının, devletlerinin bulunmadığını söyledi.

Demirtaş'ın, arkadaşlarına, ''TBMM kürsüde Türkçe'den başka dilde hitap etmeyin'' diye uyarıda bulunduğunu aktardığını belirten Şahin, Demirtaş'ın bu cümlesini önemsediğini vurguladı. Şahin, Demirtaş'ın, ''Resmi işlemlerde, Türkçe'nin dışında bir talebimiz yoktur'' dediğini iletti.

-''(DTK'NIN) PARTİNİZLE ORGANİK BAĞI VAR MI?'' SORUSU-

BDP'nin, Demokratik Toplum Kongresi'ndeki (DTK) değerlendirmelere ilişkin Meclise düzenleme getirip getirmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Şahin, Demirtaş'a, ''Bu platformun partinizle organik bir bağı var mı partinizin bir organı mı?'' diye sorduğunu belirtti. Şahin, Demirtaş'tan, ''Hayır, tamamen bizim dışımızda sivil bir inisiyatiftir, bizim arkadaşlarımız da, ben de, aydınlar da katıldı. Birkaç arkadaş, ayrı Meclis, güvenlik gücü gibi önerilerde bulundu... Bunlara karşı çıktığımızı da ifade etmiştir. O sadece fikir tartışmasıydı, parti olarak bir öneri haline getirerek, bir anayasa, yasa değişikliği yapalım şeklinde bir teşebbüste bulunmuş değiliz. Sadece düşüncelerimizi ifade ettik'' cevabını aldığını kaydetti. Şahin, bunları not ettiğini ve takip edeceğini dile getirdi.

Şahin, her konuda anayasa ve yasa değişikliği sunulabileceğine, değişiklikle ilgili TBMM Genel Kurulunun karar verdiğine işaret ederek, ''Türkiye'de sorunların çözüm yeri olarak Meclisi gördükten ve burada yapılacak değişiklik gerçekleşmeden mevcut yasalar içinde hareket etme gereği ortaya çıktıktan sonra, diğer konuların karşılıklı nezaket sınırları içinde görüşülmesi, inanıyorum ki Türkiye'deki tansiyonu da düşürecektir'' diye konuştu.



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,660 µs