En Sıcak Konular

Kırgızlar Rusya yolunda

21 Aralık 2010 13:27 tsi
Kırgızistan'da ekonomik sıkıntının yanı sıra sosyal sorunları ile işsiz kalan vatandaşlar, geçimini sağlamak için Rusya'ya akın ediyor.

Rusya'da Orta Asya ülkelerinden en çok işçisi bulunan Kırgızistan vatandaşlarının her gün geçtikçe bu ülkeye akın edenlerin arttığı kaydedildi. Rusya Federal Göç Hizmeti tarafından yapılan açıklamaya göre, nisan ile aralık ayları arasında Kırgızistan'dan Rusya'ya 400 binden fazla vatandaşın girdiği kaydedildi. Federal Göç Hizmeti Başkan yardımcısı Yuri Kuşnarev'in 'Göçmen işçilerin günümüzdeki sorunları' adındaki konferansta yaptığı konuşmasında, Orta Asya ülkelerinden gelen işçi sayısının her yıl arttığını belirterek, özellikle Kırgızistan'da bu yılın son 8 ay içinde yüksek rekor işçi sayısı oluşturduğunu kaydetti. Kuşnarev'in ifadesine göre, Kırgızistan'dan geçtiğimiz yıl 110 bin bu yılın il on ayında ise 102 bin vatandaşın resmi iş başvuru yaptığı açıkladı. Göçmen işçilerin genellikle başken Moskova ve Moskova Bölgesi, St.Petersburg ile Sverdlovki, Sahalanski'nin yanı sıra Ural'da çalışıyorlar. Kuşnarev, Rusya'ya giriş yapan Kırgızistanlı işçilerin resmi iş başvuruların yanında vatandaşlık almak için de taleplerin arttığını kaydetti.

Edinilen bilgilere göre, Rusya'da Kırgızistan'dan giden bir milyondan fazla göçmen işçi bulunuyor. Kırgızistan'da yaşayan siyasi olumsuzların devamı ile Rusya'ya akın eden vatandaşların önceki yıllara göre arttığı gözleniyor. Oş ve Celalabad bölgesinde yaşanan kanlı etnik kavga sonucunda yerleşik Özbek asıllı vatandaşların da Rusya'ya göç ettiği kaydedildi.

Diğer yandan eski Kırgız milletvekili Begalı Nargozuyev'in ifadesine göre, Rusya'da çalışan Kırgızistanlı vatandaşların ülkeye gönderdiği yıllık para miktarının ise bir milyar 500 milyon ABD doları olduğunu kaydetti. 

cihan



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,625 µs