En Sıcak Konular

Avusturya'da 'Alevi İslamı İnancı' resmen tanındı

21 Aralık 2010 10:34 tsi
Avusturya Anayasa Mahkemesi, Viyana Alevi Kültür Birliği (VAKB) tarafından yapılan "Alevi İslam İnanç Toplumu"nun tanınma başvurusunu kabul etti.

Avusturya Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta "Alevi İslam İnanç Toplumu"nun tanınma başvurusunu reddeden kararı bozmuştu. İnancın tanınma kararından sonra VAKB, "Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu artık yasal bir inanç kurumuna dönüşmüştür." açıklamasını yaptı.
 
VAKB Sözcüsü Kazım Balaban, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Nasıl Hıristiyanlık içinde farklılıklar varsa biz de İslam içinde farklı bir inancız. Kendimizi İslamın batıni yorumu olarak görüyoruz. Doğal olarak Avusturya İslam Toplumu'nun da, Şii ekolünün de dışında bir yerdeyiz." dedi. Alevilerin tarihsel olarak her ne kadar Şia'dan da gelseler, süreçte birtakım farklılıkların öne çıkması ile Sünniliğin olduğu gibi Şia'nın da dışında bir inanç grubu haline geldiklerini belirten Balaban, kesinlikle ayrı bir din olduklarını iddia etmediklerini söyledi. Kazım Balaban, şunları söyledi: "Alevilik bizzat İslam inancıdır, şekilden ziyade tasavvufu öne çıkaran, buna özgü ritüelleri olan ve bu çerçevede birtakım inanç ifadelerini günümüze kadar taşıyan batıni bir yorumdur. Tarihten bu yana hep böyle devam eden bir eğilimdir Alevilik. İslamın içinde o kadar çok eğilim var ki, hepsi biz İslam'ız diyorlar. İsmaililer, Şiiler, Fatimiler, Bektaşiler, Aleviler, Nusayriler, Amucalar, Tahtacılar, Çepniler ... hepsi Şia ekolünden geliyorlar ve hepsi kendilerini İslam'ın içinde görüyorlar. Dolayısıyla bu kadar farklılıkların bile kendilerini İslam içinde gördüğü bir yerde başından beri İslam tarihiyle, İslam irfanıyla hep iç içe olan Alevilik, haliyle İslam'ın tam içindedir. Böyle bir iddiayı biz üzücü, yakışıksız ve insafsızca görüyoruz."

Avusturya'da yaşayan Alevi toplumunun statüsü konusunda Eğitim Bakanlığı İnançlar Dairesi'ne yapılan iki başvurudan ilki 23 Mart 2009 tarihinde Viyana Alevi Kültür Birliği (VAKB) tarafından yapılmıştı. Başvuru, Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu'nun kuruluşu için yapılmış ve ilgili daire tarafından 25 Ağustos 2009 tarihinde reddedilmişti. Başvurunun reddedilmesine gerekçe olarak, Avusturya'da devlet tarafından tanınan bir İslam teşkilatının varlığı gösterilmişti. Kararda, Avusturya İslam Cemaati'nin konu hakkında görüşünün alındığı ve kurumun Avusturya Din İşleri Dairesi'ne gönderdiği yazıda 'Alevilerin İslam olmadıklarını beyan ettikleri' de ifade edilmişti.

Bu karardan sonra VAKB, 7 Ekim 2009 tarihinde, Anayasa Mahkemesi'ne bir itiraz başvurusunda bulunmuştu.. Anayasa Mahkemesi kararı bozma gerekçesinde, " 'Mevcut resmi İslam Toplumu'ndan başka bir topluluk olamayacağı' hükmünün doğru olmadığını, herhangi bir Avusturya kanununda böyle bir hükmün yer almadığı' ifadelerine yer verilmişti.

cihan



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs