En Sıcak Konular

Yargı S.O.S veriyor

21 Aralık 2010 09:05 tsi
Yargı S.O.S veriyor

Yargıtay'daki yığılma yargı sistemini bloke etme noktasına getirdi.

Adalet Bakanı Ergin, "19 bin dosya zaman aşımına uğrama riski taşıyor. Bazı dairelerde 5 yılda görüşülemeyecek dosya birikti" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay'a gelmekte olan dosyaların tamamı kesilse bile bazı dairelerde 5 yıl süreyle görüşülemeyecek dosyalar biriktiğini açıkladı.

Yargıtay'daki dosyaların yığılmasına temas eden Adalet Bakanı Ergin, "Yüksek yargıda şu anda mevcut yığılma ve yargılamaların gecikmesinden kaynaklı sorun gerçekten yargı sistemimizi bloke etme noktasına getirmiştir. Yargıtay'ın daha önceden yapmış olduğu daire artırım talepleri var. Ancak istinafla ilgili yasa çıktıktan sonra istinaf mahkemelerinin kurulacağı dokuz bölgede bina temini ve buraların hazırlanması çalışmaları son aşamaya geldi. İstinaf ile Yargıtay ve Danıştay'ın güçlendirilmesi çalışmaları birbirlerine alternatif değil" dedi.

DOSYALARA 5 YIL BAKILAMAYACAK

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay'daki dosyaların yığılması ile ilgili çarpıcı rakam verirken, "Bugün itibarıyla Yargıtay'a gelmekte olan dosyaların tamamı kesilse, hiçbir tek dosya Yargıtay'a temyize gelmese bazı dairelerde 5 yıl süreyle el vurulamayacak sayıda dosyanın biriktiği bir gerçek. Dolayısıyla beş yıl, sekiz yıl, on yıl gibi insanların adalet beklentileriyle buluşamayacağı birçok dosyanın zaman aşımına uğrama riskiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

HER YIL YÜZDE 30 ARTIYOR

Yargıtay'daki yığılma nedeniyle dosyaların zamanaşımına uğradığına dikkat çeken Ergin, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıllarda Yargıtay'da zaman aşımına uğrayan dosyalara baktığımız zaman her yıl ortalama zaman aşımına uğrayan dosya sayısında yüzde 30'luk bir artış söz konusu. Bu rakamlara göre 2007 yılında Yargıtay'da zaman aşımına uğramış dosya sayısı 9 bin 111, 2008 yılında 12 bin 354, 2009'da 14 bin 809, 2010'da tahminî olarak -yıl sonu henüz bitmedi- 19 bin 251 dosyanın zaman aşımına uğraması bekleniyor. 2014 yılında da yaklaşık 55 bin dosyanın zaman aşımına uğrama tehlikesi var."

DARBECİLER İÇİN 680 BAŞVURU

Adalet Bakanı Sadulah Ergin, milletvekillerinin "Anayasa değişikliği esnasında 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulacağını söylemiştiniz. Bununla ilgili şu ana kadar başvuran ne kadar vatandaş var ve bunlarla ilgili neler yapıldı?"sorusuna da, "Toplamda müşteki sayısı 680. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bununla ilgili çalışmalarını yapıyor. Görev ve yetki konusundaki değerlendirmelerinden sonra kararlarını açıklayacaklar" dedi.

Türkiye'de en çok adam öldürme suçu işleniyor

22 bin 836 cinayet hükümlüsünün 204'ünü çocuklar oluşturuyor. Daha sonra uyuşturucu ve yağma geliyor. Cezaevlerinde adam öldürme suçundan toplam 22 bin 836 hükümlü ve tutuklu bulunurken bunların 204'ünü çocuklar, 22 bin 632'sini de yetişkinler oluşturuyor. İkinci sırada 21 bin 990'la uyuşturucu suçları yer alırken, bu suçlardan cezaevlerinde yatanların da 107'sini çocuklar, 21 bin 883'ünü de yetişkinler oluşturuyor.

İKİNCİ SIRADA UYUŞTURUCU

Cezaevlerinde yağma suçlarından 15 bin 227 tutuklu ve hükümlü, hırsızlık suçundan 13 bin 104, örgütlü suçlardan 11 bin 119, yaralama suçundan 6 bin 955, cinsel suçlardan 5 bin 453, sahtecilikten 3 bin 665, dolandırıcılıktan 2 bin 662, fuhuşa teşvik etmek ve fuhuş yaptırmaktan da bin 125 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Artan mevcudun karşılanması amacıyla hazırlanan yatırım planlaması uyarınca, ceza infaz kurumlarının 2014 yılı sonunda toplam 142 bin 99 kişilik kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Cezaevlerinde 121 bin kişi var

Bakan Ergin, "Cezaevlerinde 121 bin 131 hükümlü ve tutuklu var. Bunların 64 bin 577'si hükümlü 35 bin 203'ü tutuklu. 21 bin 351 hükmen tutuklu var. Hüküm verilmiş ama temyiz aşamasında bekleyen dosyalar 21 bin 351. Yargıdaki tıkanmayı çözdüğümüz an tutuklu ve hükümlü oranı yüzde 70'den yüzde 30'a inecek. Bu da Türkiye şartlarına uygun bir oran" dedi.

bugün




Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs