En Sıcak Konular

Eski pasaportlar için önemli uyarı

21 Aralık 2010 08:40 tsi
Çipli pasaport uygulaması nedeniyle eski pasaportların değiştirilmesi kapsamında tanınan ve süresi 2015 yılı olarak belirlenen süreç erkene alındı.

Çipli pasaportlara geçişle birlikte eski pasaportların uzatma işlemlerinin 2011 yılı Şubat ayından itibaren yapılmayacağı bildirildi. Normal pasaportlar 2015 yılına kadar kullanılabilecek ancak süresi bitenler Şubat ayından sonra uzatılmayacak. Vize bulunan eski pasaportlar ise çipli pasaport işlemlerinin ardından iade edilecek.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) belirlediği standartlarda üretilen çipli pasaporta geçiş 2015 tarihine kadar zorunlu tutulmuyordu. Ancak pasaport şubelerindeki izdihamın bitmesi üzerine yeni çıkarılan bir genelge ile 1 Şubat 2011 tarihinden sonra herkese zorunlu çipli pasaport verilmeye başlanacak.

Vatandaşların yasa yürürlüğe girmeden önce eski pasaportuna vize aldıysa endişe etmelerine gerek olmadığı belirtildi. Çünkü Şubat 2011'den önce yapılan uzatmalar ve alınan vizeler geçerli olacak. Yeni pasaportlarla birlikte eski pasaportlar vatandaşlara iade ediliyor ve üzerinde vize olan eski pasaportlar yeni ile birlikte taşınarak vizeler kullanılıyor.

2015'E KADARDI!
Geçen Haziran ayında vatandaşlara verilmeye başlanan çipli pasaport sistemine geçilmesinin ardından, eski pasaportların da 24 Kasım 2015 tarihine kadar uzatılması söz konusuydu. Fakat yapılan yeni düzenlemeyle birlikte gelecek Şubat ayından itibaren süresi biten eski pasaportlarda uzatılmaya gidilmeyecek.

Yapılan yeni düzenlemeye gerekçe olarak da eski pasaportlarla vize başvurusunda bulunan T.C vatandaşlarına zorluk çıkarılması ve emniyetteki yoğunluğun azalması gösterildi.

Nisan ayında yürürlüğe giren kanunun ardından, yasa çıkmadan önce alınan pasaportlarla özellikle Avrupa Birliği( AB) ülkelerine gitmek için vize başvurusunda bulunan vatandaşların olumsuz cevap alması ve yeni tip pasaportların yürürlüğe girdiği ilk günlerdeki yoğunluğun azaldığı gerekçesiyle eski pasaport süresi 2011'e çekildi.

cihan



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,310 µs