En Sıcak Konular

Irak'ta hükümet belirsizliği sürüyor

20 Aralık 2010 16:23 tsi
Irak'ta bugün geçici Başbakan Nuri El Maliki tarafından açıklanması beklenen hükümet konusundaki belirsizlik sürüyor. Maliki'nin bugün yapması beklenen açıklama, parlamentodaki bloklar arasında anlaşma sağlanamayınca yine ertelendi. Irak'ta seçimlerin

Maliki'nin bugün yapması beklenen açıklama, iç çekişme ve güç kavgasından dolayı yine ertelendi. Irak Parlamento sözcüsü Usame El Necefi, kabine için bugün Parlamento'da bir oylama düzenlenmeyeceğini açıkladı. Anayasa'ya göre Maliki'nin hükümetinin bu hafta sonuna kadar meclise onaylatması gerekiyor.

Ancak Maliki'nin bloğundan olan milletvekili Hasan El Sneid, toplantının bugün ilerleyen saatlerde de gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Osman ise belirsizliğin birkaç gün daha süreceğini ve en az Çarşamba gününe kadar bir toplantı gerçekleştirilmeyeceğini yineledi.

Parlamentodaki diğer gruplar da bakanlık adayları konusunda bir uzlaşma olmadığını belirtti.

Maliki'nin Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi kabinede tutması bekleniyor. Ancak ülkenin polis ve ordusunun bağlı olduğu güvenlik bakanlıkları (İçişleri, Savunma ve Ulusal Güvenlik) için henüz netleşmiş bir isim bulunmuyor. Iraklı milletvekilleri, bu bakanlıklara atanacak isimler için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Şii lider Mukteda El Sadr'ın meclisteki bloğu da bugün yapılacak herhangi bir oylamada tamamlanmamış bir hükümet için oy kullanmayacaklarını duyurdu.

Maliki'nin sözcüsü Ali El Debbağ ise Maliki'nin hükümetin yarısı bile belli olsa bunu bugün açıklayacağını belirtmişti.

Irak eski Başbakanı İyad Allavi, dün yaptığı açıklamada yeni hükümette yer alabileceği sinyalini vermişti. Bunun için rakibi Maliki'nin, hükümette olup olmayacağına dair belirsizliği gidermesini şart koşmuştu.

Allavi'nin yeni hükümette yer alıp almayacağı konusu hala diğer partilerin ortak hükümeti kabul edip etmemesine bağlı gözüküyor. 7 Mart'taki seçimlerde Allavi 91 sandalye kazanırken, Maliki 89 sandalye kazanmıştı. Ancak hükümet kurulamayınca parlamentodaki gruplar arasında "güç paylaşımlı bir ulusal birlik hükümeti" kurulması konusunda anlaşma sağlanmıştı.

(CİHAN)



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,952 µs