En Sıcak Konular

'Meclis Başkanı’nın işi midir buna karışmak?'

20 Aralık 2010 15:45 tsi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul’da bazı temaslarda bulunuyor. Demirtaş temasları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi’nin geçtiğimiz haftasonu Diyarbakır’da yaptığı Çalıştay’a ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin son dönemde, özellikle yeni anayasa, öğrencilerin üzerinde artan baskı ve en önemlisi de seçimlerde emekçi, demokratik kesimlerin birlikte alternatif bir yolda harekete etmeleri için görüş alışverişinde bulmak üzere bir araya geldiklerini söyleyen Demirtaş, AK Partinin Türkiye'yi çıkmaza götürdüğünü belirterek, CHP'nin de ana muhalefet görevini yerine getirmediğini, bunları gündeme getirerek tartışmak istediklerini söyledi.

Bütün toplumsal tehditlere karşı toplumun kendini örğütlemesi, kendini eğitmesi gerektiğini belirten Demirtaş, "Kendini mahallede, köyde ilçede örğütlü hale getirerek, tüm bunlara karşı bir savunma geliştirmesi gerekiyor. Kastettiğimiz budur. Bunun dışında alternatif olarak, polis gücü, ordu gücü oluşturacak hali yok" dedi.

Böyle bir çalışmanın ne yasal ne de Anayasal bir çalışma olduğunu dile getiren Demirtaş, “Bütün saldırılara karşı, yani medya üzerinden, internet üzerinden çocuklarımıza, gençlerimize, toplumun herkesimine yönelik bir saldırı yok mu? Huzurlu bir toplum muyuz? İşssizlik bu kadar derinken, fuhuş bu kadar derinken biz bunlara yönelik bir şey yapmayacak mıyız? Biz diyoruz ki sivil toplum bu konularda çalışabilir. Mahalleler kendini örgütleyebilir ve alternatif savunma mekanizmaları geliştirilebilir. Halk Evleri kurulabilir. Kent konseyleri kurulabilir. Tüm bunlar tartışmaya değer çok ciddi örneklerdir. Devlet bırakın toplumu korumayı bizzat kamu görevlerinin içerisinde yer alıyor. O yüzden toplumun kendi kendini koruyacak mekanizmalar kurabilmelidir. Toplumun bu savunmayı gerçekleştirmesi meşru bir haktır. O nedenle meşru savunma komiteleri, komisyonları ve mekanizmaları diyoruz"

SEMBOL VE BAYRAK TARTIŞMASI

Her kurum ve kuruluşun bayrak ve filamaya sahip olduğunu savunan Demirtaş, “Bu bayraklar Türk Bayrağı'nın alternatifi değildir. Bölge Meclisleri öneriyorsak, bölge yönetimleri öneriyorsak, bunları temsil eden neden bayrak, sembol olmasın?" dedi.

Türk Bayrağı'nın tüm ülkeyi temsil ettiğini ifade eden Demirtaş, bunun yanında bölgeleri temsil eden ciddi bir model önerdiklerini belirtti.

Önerinin tartışılma sebenin de fikrin BDP'ye ait olmasından dolayı sürdüğünü söyleyen Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

"Herkes kendine şunu sorsun, 'Ben bu ülkenin vatandaşı olarak vergi ödüyorum ama ne kadar yönetime katılabiliyorum?' diye bir sorsun. TBMM, Hükümet Türkiye'yi yönetiyor, halk oy verme dışında yönetime ne kadar katılıyor? Ondan sonra, 'O halde yönetime nasıl katılabiliriz?' bunu bir tartışsın, görülecekki demekki Demokratik Özerlik dediğimiz 'Yerinden Yönetim' herkesin arzuladığı istediği bir modeldir. O yüzden süreç oraya doğru gidecektir. Biz bu konuyu siyasi partilerle tartışıyoruz. Örneğin ÖDP'de bu konuyla ilgili çalışmalar yürütüyor"

"BİZ BDP OLARAK BUNU ÖNERİYORUZ"

Demirtaş, bir gazetecinin "Meclis'te grubu bulunan partilerle görüşecek misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, bu konuda özel bir arayışlarının olmadığını söyledi. Mecliste, tartışmaların magazinsel boyutta tartışıldığın ve "sadece nereden saldırabiliriz diye" bakıldığını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"Başbakan diyorki 'Biz ülke coğrafyası üzerinde ameliyata izin vermeyiz'. Ameliyatın en büyüğünü sen yapıyorsun zaten. Bizim ameliyat yapmaya niyetimiz yok. Padişahlık sistemi kurmuşsun. Kendini padişah olarak görüyorsun, etrafındaki bakanları da vezirlerin olarak görüyorsun ve ülkeyi böyle yönetmeye kalkıyorsun. Şu anda bedelli askerlik tartışılıyor. Olacak mı olmayacak mı buna Başbakan karar verecek. Başbakan olacak derse olacak. Milyonlarca genci ilgilendiren bir konuda tek başına karar verme yetkisini kim sana veriyor? İşte yerinden yönetim budur padişahlık sistemine son vermektir. Bunun Kürtle, Türkle, Aleviyle, Çerkesle bir alakası yokki. Bu herkesin sorunu. Bu Kürt sorununu da çözer diyoruz. Ülkeye barış getirir. Bun böyle ele alıp tartıştığınız da göreceksiniz ki 'evet biz bir yerde yanlış yapıyoruz'. 70 milyonluk ülke sadece Ankara'nın ve bir Başbakanın iki dudağı arasından yönetilemez. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları enayi değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir yurttaşı onurlu bir yurttaşdır. Devlete karşı görevlerini yerine getiriyorsa, devlette ona eşit götürmek, ona saygı duymak, onu dinlemek ve her adımını ona sormak zorundadır. Biz BDP olarak bunu öneriyoruz."

Bir basın mensubunun Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in “İki dilli yaşam" konusundaki açıklamalarının sorulması üzerine BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Mehmet Ali Şahin’in siyasi olarak kendilerinin muhatabı olmadığını belirterek, “Kendisi bir siyasi kurumu temsil etmiyor. Bütün parlamenterlerin başkanı. Açıklamalar talihsiz olmuştur" dedi.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in Türkiye’nin gerisinde kaldığını öne süren Demirtaş, “Türkiye zaten çok dilli bir ülkedir. Türkçe hepimizin ortak dilidir. Türkçe bu ülkenin resmi dilidir. Hepimiz Türkçe konuşuyoruz ve bundan gocunmuyoruz da, gurur duyuyoruz" ifadesini kullandı.

“MECLİS BAŞKANININ İŞİ MİDİR BUNA KARIŞMAK"

Türkiye’de yaşayan Kürt, Çerkez, Arap, Gürcü asıllı bütün vatandaşların ana dilleri olduğunun altını çizen Demirtaş, “Bu anadil doğuştan geliyor. Yasalar belirlemiyor bunu. Meclis Başkanı’nın işi midir yani? Allah yaratmış, o anadan babadan doğmuşsun ana dilin olmuş. Bu ülkede doğduğun için bir de resmi dilin var. Meclis Başkanı’nın işi midir buna karışmak?" diye konuştu.

“100 PARTİ DE KAPANSA BU DEĞİŞMEZ"

Şahin’in “Bu açıklamalar parti kapattırır" sözünü de hatırlatan Demirtaş, “100 tane de parti kapansa bu değişmez. Ana dili Meclis Başkanı belirleyemez. Biz parti olarak da bunları dikkate almak zorundayız. Ana diller vardır, yaşamak zorundadır. Resmi diller var diye 80 yıldır yapıldığı gibi asimile mi etmeye çalışacağız. Yoksa onları nasıl yaşatacağız, zenginliğimiz olarak kullanacağız, eğitim ve diğer alanlarda kullanacağız diye tartışacak mıyız?ö dedi.

“BİR KUTU YAĞLIBOYA İLE BİR FIRÇA ALIR MARMARİS’E YERLEŞİR"

Demirtaş sözlerini şöyle devam etti:

“Meclis Başkanı 12 Eylül 1980 ruh haliyle konuşuyor. O dönem 30 yıl önceydi. Ama çok merak ediyorsa, o duygulara sahipse yakında tekrar seçim olacak, kendisi emekliye ayrılır. Bir kutu yağlıboya ile bir fırça alır Marmaris’e yerleşir. Orada onun gibi düşünen zatla birlikte resim yapar mutlu olur. Ama Türkiye o dönemleri geçti artık"



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,117 µs