En Sıcak Konular

Türk ordusu,Kürt tartışmasına hareketli bir giriş yaptı

20 Aralık 2010 14:54 tsi
Türk ordusu, ulusal bütünlüğü tehdit eden unsurlara karşı Cumhuriyet’i korumanın kendisinin anayasal görevi olduğunu ileri sürerek kamuda Kürtçe’nin kullanılmasına ilişkin tartışmaya hararetli bir giriş yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı, Kürt yanlısı siyasetçilerin denetimlerindeki güneydoğu beldelerinde iki dilli yaşama geçilmesi yönündeki tekliflerini, “Cumhuriyet’in kuruluş felsefesini kökten değiştirecek” bir noktaya varılacağını belirterek takbih etti.

Ordu cuma günü yayımladığı bir bildiride, Türk Silahlı Kuvvetleri “ulus devlet, üniter devlet ve laik devleti her zaman korumuş ve korumaya devam edecek taraftır” ifadesini kullandı.

Kürtlerin kültürel haklarını genişletme konusunda yapılan reformlara karşın, azınlık dillerinin kullanımı Türkiye’de hâlâ hassas bir konu. Yakın geçmişe kadar ordu Kürtlerin etnik bir ırk olarak varlığını inkâr ediyordu. Kürtçe’nin devlet okullarında öğretilmesi hâlen bir tabu ve x,w ve q gibi Kürtçe’de olup Türkçe’de olmayan harfler Türk alfabesine hiç alınmadı.

Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) lideri Selahattin Demirtaş, Kürtçe’nin Mecliste değil, ancak eğitim, medya ve ticaret alanlarında serbestçe kullanımını talep ettiğini ve bölücülüğü hiçbir şekilde desteklemediğini açıkladı.

İktidar partisi AKP’ye mensup siyasetçiler ise, ilan panolarını iki dilde hazırlama fikirlerinden ötürü BDP’yi uyardılar. Valilik ise nüfusunun çoğunluğu Kürt olan Diyarbakır’da bu fikri uygulamaya yönelik bir belediye kararını iptal etti.

Ancak Ordunun bu bildirisi siyasetçilere, güneydoğuda AKP’nin BDP ile oylar için yarışacağı önümüzdeki temmuz ayında yapılacak genel seçimlerde Kürt azınlığa verdikleri sözlerde çok ileri gitmemeleri yönünde bir uyarıya benziyor.

Orgeneral Işık Koşaner’in geçen yaz Genelkurmay Başkanlığına atanmasından beri ordu bu kadar açık ve net bir siyasi müdahalede bulunmamıştı.


byegm



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs