En Sıcak Konular

Dolar fiyatları coştu

20 Aralık 2010 13:47 tsi
Dolar fiyatları 5 aylık aranın ardından ilk kez 1.55 lira seviyesini aştı.

Dolar fiyatlarında geçen hafta başlayan yükseliş sürüyor. Geçen 5 ayı 1.55 sınırının altında geçirine ABD doları bugün yeniden 1.55 sınırının üzerinde işlem görmeye başladı.

Cuma günü 1,5400 lira seviyelerinin üzerine çıkan dolar kapanışta 1,5430 liradan günü tamamlamıştı. Haftanın ilk iş gününe 1,5480 liradan başlayan dolar, öğle saatlerinde ise alışta 1,5520 liraya, satışda da 1,5540 liraya kadar çıkarak temmuz ayı başlarından sonra bir kez daha 1,5500 liranın üstünde işlem görmüş oldu. İstanbul serbest piyasada avronun satış fiyatı 2,0400 lira seviyesinde bulunuyor.

Bankalararası piyasada ise 12.05 itibariyle dolar kotasyonları, alışta en düşük 1,5480 lira, en yüksek 1,5525 lira, satışta en düşük 1,5550 lira, en yüksek 1,5595 lira seviyesinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3149, sterlin-dolar paritesi 1,5551, yen-dolar paritesi ise 83,80 düzeyinde seyrediyor.

İMKB'DE DURUM NE OLACAK?

İMKB'de bu haftanın ortasından itibaren (Noel tatili etkisi) yabancı fonların İMKB'deki işlemlerde etkisinin azalması bekleniyor. Bu sabah itibariyle Kuzey Kore ile ilgili gerginliğin tekrar artması Asya piyasalarına satış getirdi. Öte yandan TL'deki hızlı değer kaybı ve Merkez Bankası'nın kısa vadeli sermaye girişini engellemeye ve kredi büyümesini yavaşlatmaya yönelik attığı adımların bankalar ile ilgili tahminlerin üzerinde yarattığı belirsizlik satışlarda etkili oluyor. Özellikle yabancıların bankacılık hisselerine yönelik satışları dikkat çekiyor.

Habertürk'e değerlendirmelerde bulunan Tekstil Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Yönetmen Yardımcısı Erdem Kaylı aralık ayı başından itibaren fonların başka ülkelere kaymaya başladığına dikkat çekti. Yaklaşık 350 milyon dolarlık fonun Rusya piyasasına kaydığına işaret eden Kaylı, bu fonların zaten bizim piyasamızda ciddi anlamda kârlar yaptığını ifade etti. "MSI'ın en iyi performansını segileyen borsalarından biriyiz" diyen Erdem Kaylı'ya göre haliyle yabancıların buradaki pozisyonlarını boşaltması gayet normal. Perşembe gününden itibaren yurtdışı piyasaların tatile gireceğine işaret eden Kaylı, İMKB'nin ise bu durumda bir miktar yukarı gidebileceğini fakat bunun sınırlı olacağını dile getirdi. "Bizim tarafta bir ülke riski bulunmuyor" diyen Kaylı, yabancı fonların bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki kârlarını realize etmeye başladığına dikkat çekiyor. "Zaten biz kasım öncesi ralli yaşadık. Bundan sonra ciddi bir yükseliş beklentimiz yok" diyen Kaylı, endeksin satış baskısının sürmesi halinde 60 bin 900'lere kadar geri çekilebileceğini bildirdi. Satış baskılı kararsız bir endeks seyrine işaret eden Kaylı'ya göre, fon çıkışı bir miktar daha sürecek ve dövizin bu aşamada geri gelmesi de zor görünüyor.

TREND DÖNÜYOR DENİLEMEZ

Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Kadir Tezeller ise yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'nın son aldığı önlemlerler sonrasında oluşan panik havasına bağlı olarak yaşanan satışların bir süre daha sürebileceğini aktardı. "MB'nin aldığı kararlar oyunun şeklini değiştirdi" diyen Tezeller, yabancı çıkışlarının devam ettiğini ve yabancıların özellikle bankacılık hisselerindeki satışlarının da dikkat çektiğini ifade etti. Sıcak paraya getiren önlemlerin satıcılı seyri bir süre daha devam ettireceğini belirten Kadir Tezeller, "Perşembe'den sonra yabancının olmaması endekste yukarı trendi zorlar ve İMKB'de bir miktar artış görülebilir" dedi. "Yabancıların düşüncesinde çıkma eğiliminin ağır bastığını son günlerdeki satışlardan anlmış bulunuyoruz" diyen Tezeller, Noel tatili nedeniyle yabancının ağırlığının azalacağı İMKB'de yerlinin endeksi yukarı götürmek isteyeceğine işaret etti. Tezeller'e göre fakat bu hareket sınırlı kalabilir. Çünkü piyasalara yön veren yabancı fonlar, yerli yatırımcılar arasında bu yönü yukarı çevirebilecek yatırımcı sayısı sınırlı. Öte yandan Araştırma Müdürü, endeksin bir düzeltme yaşadığını belirterek, endeksin, yabancının olmadığı bu dönemde yukarı bir hareket içine girse de bunun 64 binlere doğru bir trendin oluşmasını uzak bir olasılık olarak nitelendiriyor.

RALLİ BEKLEMİYORUM

 "Ralli beklemiyorum" diyen Tezeller, yabancının olmadığı bir ortamda satışların gelmeye devam etmesi durumunda endeksin, krtik destek seviyesi olan 61 bin 200'lere kadar çekilebileceğini belirtti. Tezeller, fakat bu satışların tepki alımlarıyla karşılaşabileceğine de vurgu yaptı. Yatırımcıya portföylerinin tamamını hisse senetleriyle doldurmamaları gerektiğini de tavsiye eden Tezeller, "Düzeltme olacağını biliyorduk. Mutlaka bir tepki gelecek fakat aşağı yönlü hareketler ağır basıyor. Kısa vadede 61 bin seviyeleri alım için değerlendirilebilir. Fakat uzun vadede 60 binin altı denenebileceği için bu seviyelerin altı daha uygun olur" şeklinde konuştu. Merke Bankası'nın aldığı önlemlerin son olmadığına da dikkat çeken Tezeller, yeni önlem beklentisinin yukarı yönlü hareketi sınırladığını ifade etti. Panik satışların biraz daha devam edeceğini kaydeden Kadir Tezeller, sert satışların bir yerde dip seviyeyi bulacağını söyledi. 61 bin 200 kritik destek seviyesinden tepki alımlarının gelebileceğini aktaran Tezeller, yukarı yönlü hareketin de "Trend tekrar yukarı dönüyor" şeklinde yorumlanmaması gerektiğinin altını çizdi.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,143 µs