En Sıcak Konular

Doları yabancılar yükseltti

20 Aralık 2010 13:15 tsi
Merkez Bankası'nın geçen hafta açıkladığı sıcak para önlemleri ve faizlerdeki indirim, içeride doları son 5 ayın zirvesine taşıdı.

Dolar bugün 1.55 TL'nin üzerine çıkarken, son 5 ayın zirvesine ulaşmış oldu. Dolardaki yükselişte yılsonu yaklaşırken bazı fonların pozisyon kapamaları ve yabancı yatırımcıların para çıkışı etkili oluyor.

Merkez Bankası'nın faiz indireceğine ilişkin beklenti oluşmadan önce 1.47 TL seviyelerinde olan dolar bugün 1.5540 TL'ye kadar yükseldi. Böylece son iki haftada dolardaki yükseliş yüzde 6'ya yaklaşmış oldu.

Faiz indirimi ile birlikte Türkiye'den para çıkışı yaşandığını anlatan uzmanlar, yabancı yatırımcıların Rusya başta olmak üzere diğer gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini ifade ediyor. Özellikle Cuma günü İMKB'de görülen 4.5 milyar liralık rekor işlem hacminin de dövizdeki artışta etkili olduğunu belirtiliyor.

Uzmanlar, hisse senetleri piyasasına gelen yabancı satışlarının daha sonra dövize yöneldiğini söylüyor.

"PANİĞE GEREK YOK"

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranlarını indirmesi ve bir indirim daha olacağı beklentisinin doları TL karşısında 1.55 seviyesinin üzerine taşıdığını beliertti. Türkiye'den bir para çıkışı yaşandığına işaret eden Uskuay, "Özellikle Rusya'ya doğru ciddi bir para çıkışı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca faiz oranlarının Türkiye'den daha yüksek olduğu diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına doğru da bir kayış var" dedi.

Mevcut durumda panik yapacak bir durumun olmadığının altını çizen Uskuay, şöyle devam etti:

"Dolar 1.50-1.53 TL bandının üzerine oturmuş görünüyor. Merkez Bankası'nın diğer faiz toplantısına kadar piyasalarda harket sürebilir ama ciddi bir durum yaşanmasını beklemiyorum. Dolar 1.60 TL'ye yönelse bile buralarda fazla kalıcı olmayacaktır."

Uskuay, MB'nin faiz indirerek sıcak paraya karşı aldığı önlemlerin sonucunda enflasyonun yükselmesi durumunda bir tehlike oluşabileceğine dikkat çekti. Uskuay, "Ancak biz böyle bir tehlikenin gerçek olmasını beklemiyoruz" dedi.

BORSA SON ÜÇ AYIN DİBİNDE

Piyasalardaki tedirginlik İMKB'nin de düşmesine neden oluyor. Borsa, 63 bin puanın altına inerek son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansı yüzde 1.35 kayıpla 62 bin 667 puandan tamamladı. 

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, bir miktar daha düşüşün  olabileceğini ve borsanın ilk etapta 60 bin seviyelerine kadar inebileceğini söyledi.

Toğuç, Merkez Bankası'nın geçen hafta aldığı kararların, şu anda  Türkiye'den bir miktar para çıkışını tetiklediğine değinerek, şunları kaydetti:

“Bu çerçevede yılın sonuna kadar bu trendin böyle devam etmesini  beklemek lazım. Türk Lirası üzerinde ciddi bir risk veya ciddi bir baskı  görmüyoruz. Bir miktar daha değer kaybetmeye devam edecek gibi duruyor. İMKB'de bir miktar daha düşüş olabilir, doların yükselişiyle birlikte. İlk etapta 60 bin seviyelerine kadar inebilir. Ama ondan sonra global  ölçekli gelişmeler takip edilerek daha aşağıları test etmesi mümkün gibi  görünüyor. Çok kısa vadede kısa yönlü hareketin devam etmesinin söz konusu  olacağını zannetmiyorum. Bir miktar daha düzeltme hareketinin devam edeceğini  düşünüyorum.”

DOLAR EURO'YA KARŞI DA YÜKSELİYOR

ABD'de son dönemde gelen verilerin olumlu olması doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasını da beraberinde getirdi. Doların önde gelen altı para birimi karşısındaki performansını ölçen Dolar Endeksi 80.00 seviyesinin üzerine çıktı.

Euro ise Avrupa'daki borç krizi endişelerinin devam etmesi nedeniyle zayıf seyrini sürdürdü. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, İrlanda'nın notunu 5 kademe birden düşürmesi ve Avrupa'daki kurtarma fonunun miktarının artırılması konusunda anlaşma sağlanamaması euronun değer kaybını devam ettirdi.

Bugünkü işlemlerde 1.31'li seviyelerde işlem gören euro/dolar paritesi, son iki haftanın en düşüğüne geriledi. İçerde ise euro 2.04'e yakın seyretti.

hurriyet



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,735 µs