En Sıcak Konular

Obama sonunda yenilgiyi itiraf etti

20 Aralık 2010 11:51 tsi
Obama sonunda yenilgiyi itiraf etti
'Somut ilerleme ‘kaydedilebileceğini’, ancak bunun ağır kayıpları beraberinde getireceğini belirtti. Bu itiraf kötü askeri şartlar tarafından da destekleniyor.'

Londra’da günlük olarak Arapça yayımlanan Kuds ül Arabi Gazetesi, başyazısında Obama'nın itiraf niteliğindeki açıklamaları ve ABD'nin Afganistan'da yenildiğini okurlarına aktardı. Ayrıca Obama'nın güçlerini çektiği zaman Taliban’ın ülkenin idaresini üstlenecek güç olduğunu kabul etmeye başladığı da gazetede yer alan bir not olarak göze çarpıyor.

İşte o yazı:

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’daki savaşın yüksek maliyetlerden dolayı yavaş ilerlediğini itiraf etti. Obama, somut ilerleme ‘kaydedilebileceğini’, ancak bunun ağır kayıpları beraberinde getireceğini belirtti. Bu itiraf kötü askeri şartlar tarafından da destekleniyor. Amerikalılar büyük can kaybı veriyor. Strateji uzmanlarının çoğuna göre bu savaşın kazanılması imkânsız.
Obama’nın da belirttiği üzere, ABD dokuz yılda Afganistan’ın güvenliğine yönelik her tehdide son vermek bir yana, temel hedefi bile gerçekleştiremedi, yani Kaide’yi yenilgiye uğratamadı. Kaide birçok ülkeye uzanmış durumda. ABD 11 Eylül’den sonra Afganistan’a saldırdığında, örgüt sadece bu ülkede mahsurdu. Şimdiyse Pakistan, Somali, Yemen, Kuzey Afrika ve Sahra’da şubeler açtı.

Zerdari bile itiraf etti

Obama’nın Taliban’a alışıldığı gibi saldırmaması ve savaşın hedefini Kaide’nin çözülmesi olarak belirlemesi de dikkat çekiciydi. Yani Başkan, ABD’nin çekilmesi durumunda Taliban’ın ülkenin idaresini üstlenecek güç olduğunu kabul etmeye başladı. Hamid Karzai hükümetinin Amerikan hedeflerini gerçekleştiremeyeceğinden emin olan Obama, gelecekteki ana adresin Taliban’la dolaylı veya doğrudan müzakereler olacağına atıfta bulunmuş olabilir.
Obama’nın Pakistan’dan Afganistan’daki ‘terör’le mücadelede en büyük rolü oynamasını talep etmesi, İslamabad’ın sıkıntısının özeti olabilir. Pakistan Amerikan dolduruşlarına teslim olamaz çünkü teslimiyet kendi halkıyla savaşması anlamına gelir. Pakistanlıların böylesine yüksek maliyetli bir adım atacak kadar aptal olduğunu düşünmüyoruz.
Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari üç ay önce, ‘Batı’nın bu savaşı kaybettiğini’ belirtmişti. ABD’nin esaslı müttefiki olan Zerdari acaba ne söylediğinin farkında mı? Zira bu sözleriyle yaraya parmak basıp hastalığı teşhis etmiş oluyor. Obama’nın konuşması, Afganistan’daki yenilginin gizli itirafıydı.

KUDS-ÜL ARABi ( Başyazısı)
Çeviri: Radikal




Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,261 µs