En Sıcak Konular

Yemen'e nükleer kanca!

20 Aralık 2010 11:39 tsi
Yemen'e nükleer kanca! Wikileaks’in sızdırdığı, ABD büyükelçiliklerine ait bir rapora göre, Yemen hükümetine bağlı bir yetkili, sahip oldukları radyoaktif materyallerin iyi korunmaması halinde El Kaide’nin eline düşebileceği konusunda ABD’yi uyardı.

Yemenli yetkili, Ulusal Atom Enerjisi Komisyonu’nda (NAEC) görevli muhafızların görev yerlerinden alındığını ve altı ay önce bozulan güvenlik kamerasının hiç bir zaman tamir edilmediğini belirtti.

ABD’li büyükelçi Stephen Seche tarafından “gizli” olarak sınıflandırılan ve başkent Sana’dan CIA, FBI ve ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’na gönderilen 9 Ocak 2010 tarihli kriptoda, “Kötü adamların Yemen’in nükleer materyaline ulaşması için şimdi çok kolay” ifadesi yer aldı.

Belgede, NAEC’in güvenliğinden oldukça endişeli olan yetkilinin gerekli güvenlik sağlanana dek tüm radyoaktif materyallerin NAEC tesisinden çıkartılması gerektiği belirtildi.

Belgede ayrıca, NAEC tesislerinde hastaneler, yerel üniversiteler, tarım araştırmaları ve petrol alanlarında kullanılmak üzere büyük oranda radyoaktif madde bulunduğu ifade edildi. Uzmanlar, radyoaktif izotopların, radyoaktif maddeleri bir araya getirerek oluşturulan ve geniş bir alanı etkileyebilen “kirli bomba” üretilmesinde kullanılabildiğini belirtiyor.

Yetkililer, her ne kadar çok fazla kişiyi öldüremeyecek olsa da, bu tür bombaların çok geniş bir alanı radyoaktif zehirlenmeyle kullanılmaz hale getirebileceği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray danışmanlarından Matthew Bunn, söz konusu materyalin militanların eline geçmesi halinde, çok yüksek miktarda kirli bomba üretilebileceğini belirtirken, ABD’li yetkililer Yemen’deki önceliğin NAEC ve diğer tesislerin güvenliği sağlamak olduğunu ifade etti.

Guardian ( Hürriyet )



Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,329 µs