En Sıcak Konular

Medvedev : Rusya, TAPI boru hattı projesini değerlendiriyor

20 Aralık 2010 11:39 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülkesinin Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesine iştirak etmeyi değerlendirdiğini kaydetti.

Rus RİA-Novosti ajansının haberine göre Medvedev, Hindistan ziyareti öncesinde The Times of India gazetesine verdiği demeçte, TAPİ projesinin bölgenin ekonomik kalkınma çıkarlarına katkı sağladığını ve bu projeye Rusya'nın katılım olasılığının incelendiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı'na göre, böyle bir girişim bölgesel işbirliğinin öncelikleri ile uyumlu. Medvedev, Rus şirketlerinin bu boru hattı inşaatı için gerekli deneyim, malzeme, teknik altyapı ve kalifiye personele sahip olduğunu belirtti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari ve Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Murli Deora geçtiğimiz 11 Aralık 'ta TAPİ projesinin inşaatına ilişkin hükümetlerarası anlaşmaya imza atmıştı.

TAPI hattı bin 735 kilometre uzunluğunda olacak. Türkmenistan'ın en zengin gaz sahası olan Devletabad'tan başlayarak Afganistan'da Herat ve Kandahar'ı birbirine bağlayan ekpres yola paralel döşenecek. Proje Pakistan'daki Ketta ve Multan şehirleri üzerinden geçip Hindistan''nın Fazilka kentine kadar uzayacak. Hattın 830 kilometresi Afganistan, 400 kilometresi Pakistan topraklarından geçecek. Yılda 33 milyar metreküp gaz taşıyacak olan hattın maliyetinin ise 6-7milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

 cihan



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs