En Sıcak Konular

70 model solculuk iktidara taşımaz

20 Aralık 2010 09:18 tsi
70 model solculuk iktidara taşımaz Kılıçdaroğlu’nun 41 vaadini değerlendiren siyaset bilimciler, 70’li yılların politikalarının günümüzde karşılığı olmadığını ve bu tip çözümlerin asalak bir toplum yaratma riski taşıdığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti meclisinin belirlendiği olağanüstü kurultayında ‘Yeni CHP’ için verdiği vaatlerini değerlendiren siyasetbilimciler, vaatlerin Bülent Ecevit’in 1973’te hazırladığı seçim bildirgesiyle fikri temelde aynı olduğuna vurgu yaptı. Uzmanlar, Kılıçdaroğlu’nun kaynak göstermemesini de eleştirdi.

ECEVİT’LE BENZERLİK GÖZDEN KAÇMIYOR

• Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. İlter Turan: 1973 yılında Ecevit’in liderliğindeki CHP, bir siyasi partinin sosyo-ekonomik meselelere göre şekillenmiş düşünce benimsemesi gerektiğini idrak etmişti. Ortanın solu, Halk Partisi’nin soyso ekonomik temelde seçmen aramasıdır. Ecevit 1973 ve  1977’de başarılı da oldu. 1979’da ara seçimde kaybedince istifa etti. Ecevit ile Kılıçdaroğlu arasındaki benzerliği görmemek mümkün değil.

BİR NEVİ ÜÇ KAĞITÇI SİYASET

• Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ömer Çaha: Kaynak bulmadan nasıl yapacaksınız? Popülist bir söylemle dağıtım mekanizması üzerinde durmak günümüz siyasetine uymuyor. Kaynağı nasıl bulacağınızı izah etmeniz gerekir. Kılıçdaroğlu’nun söylemi modası geçmiş bir söylemdir. Bir nevi üç kağıtçı siyasettir.

ASALAKLAR GÜRUHU ÇIKAR

• A.Ü emekli Öğretim Üyesi Prof. Doğu Ergil: Çalışmayan herkese asgari ücret vereceğim dediği zaman sonuçlarını düşünün, büyük bir asalaklar gürühu ve kaynak sorunu ortaya çıkar. Kemal Bey, Türkiye’yi 1973’teki aynı toplum zannediyorsa yanılıyor.

72 milyonun verdiği vergi 12 vaadine bile yetmiyor

Kılıçdaroğlu’nun 41 vaadinden sadece 12’sinin gerçekleşmesi için, vatandaşlardan toplanacak vergiler bile yeterli olmuyor

• Kılıçdaroğlu’nun, kurultayda vatandaşlara vaat ettiği 41 proje, kaynak tartışması başlattı. Genç Parti Lideri Cem Uzan’ın vaatlerini bile sollayan projelerin sadece 12’sini hayata geçirmek için ek 241.6 milyar liralık kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Bu kaynağı karşılamaya ise 72 milyon vatandaştan 2010 yılı içinde toplanan vergiler yetmiyor. Eğer, 12 proje de hayata geçirilirse, bütçede kamu personelinin maaşlarına, yatırımlara, faiz ödemelerine ve savunma harcamalarına aktarılacak kaynak kalmıyor.

1-) YOKSULLUK TARİHE GÖMÜLECEK: TÜİK’in rakamlarına göre nüfusun yüzde 15.4’ü yani 10.5 milyon kişi yoksulluk sınırının altında. 4 kişilik aile baz alındığında 2.6 milyon aileye aylık 600 lira maaş bağlanması gerekiyor. Bunun yıllık maliyeti 18.9 milyar lira.

2-) MAZOTTAKİ ÖTV KADIRILACAK: Maliye Bakanlığı mazottaki ÖTV’nin kaldırılmasının maliyetini yeni hesapladı: 14 milyar.

3-) ÜNİVERSİTE HARÇLARI KALDIRILACAK: Maliyeti 1.5 milyar.

4-) YURTSUZ ÖĞRENCİ KALMAYACAK: Yurt sorunun tam anlamıyla çözülmesi için en az 500 bin yatak kapasiteli yurt yapılması gerekiyor. 25 milyar liralık yatırım yapılması lazım.

5-) EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK: 3 milyon emeklinin maaşlarının eşitlenmesi öngörülüyor. Yıllık 36 milyar lira ek kaynak bulunması gerekiyor.

6-) İŞSİZLİK SİGORTASI: Bu vaat hayata geçirilirse bütçeye her yıl 4 milyar liralık ek kaynak bulunması söz konusu olacak.

7-) GAP BİTİRİLECEK: 20 milyar kaynak gerek.

8-) DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA İSTİHDAM: Bu sözün tutulması içinde her iki bölgeye 36 milyar liralık yatırım yapılması gerekecek.

Bu kaynağı bulmak neredeyse imkansız

9-) 4/C VE 4/B UYGULAMASINA SON VERİLECEK: 4/C ve 4/B’li olarak çalışan tüm işçilerin kadroya alınması ve haklarının iyileştirilmesi gerekiyor. Aylık 3 milyar lira, yıllık ise 36 milyar lira maliyeti bulunuyor.

10-) KAMUDA TAŞERON İŞÇİLİK KALDIRILACAK: 300 bin taşeron işçi var. Kadroya alınması halinde, yıllık 7.2 milyar liralık ek yük gelecek.

11-) 2-B ARAZİLERİ BEDELSİZ VERİLECEK: Projeden 38 milyar liralık gelir bekleniyor.

12-) DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA SIFIR FAİZLİ KREDİ: Bunun için faizlerin bütçeden karşılanması gerekiyor. Yıllık bütçeden en az 5 milyar kaynak gerekli.

star



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,234 µs