En Sıcak Konular

İtirazlar reddedildi, CHP rahatladı

20 Aralık 2010 08:45 tsi
İtirazlar reddedildi, CHP rahatladı CHP'nin önceki gün gerçekleştirdiği 15. Olağanüstü Kurultayı'nda yaşanan 'kadın kotası krizi', 24 saat geçmeden çözüldü.

Çankaya İlçe Seçim Kurulu, yapılan itiraz başvurusunu reddetti. Böylece Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile Sezgin Tanrıkulu, liste dışı kalmaktan kurtuldu.

CHP'nin önceki gün gerçekleştirdiği 15. Olağanüstü Kurultay'da yaşanan 'kadın kotası krizi', 24 saat geçmeden çözüldü. Çankaya İlçe Seçim Kurulu, eski Gençlik Kolları Başkanı Umut Tunç ve arkadaşlarının yaptığı itiraz başvurusunu reddetti. Böylece Parti Meclisi'nde (PM) en az oyu alan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, liste dışı kalmaktan kurtuldu. Tekin, karar sonrası yaptığı açıklamada "Adalet herkese gereken dersi verdi." dedi.

CHP Tüzüğü'nün öngördüğü "PM'nin en az yüzde 25'inin kadın üyelerden oluşacağı" şartına uyulmadığı iddiası, önceki gün geç saatlerde 'itiraz dilekçesi' olarak Kurultay Divanı'na sunuldu. Tüzüğe göre 80 kişilik PM'de en az 20 kadın olması gerekiyor. İtiraz dilekçesinde bu kotaya hem 68 kişilik ana PM listesinde hem de 12 kişilik Bilim Platformu listesinde uyulması gerektiği ileri sürüldü. CHP'nin eski lideri Deniz Baykal, önceki kurultaylarda blok listeleri bu çerçevede hazırlamıştı. Mevcut yöneticiler ise 80 kişilik PM'nin tek bir organ olduğunu ve tüzükte öngörülen kota şartının 68+12 kişiden oluşan bu organ için arandığını savundu. Buna göre 21 kadın üyenin bulunduğu 80 kişilik PM'de, kota sınırı aşılmıştı. Ancak Kılıçdaroğlu ve arkadaşları, ilçe seçim kurulunun kararını da merakla bekledi.

Çankaya İlçe Seçim Kurulu, CHP'lileri rahatlatan kararı dün akşam saatlerinde verdi. Gürsel Tekin, seçim kurulunun kararını değerlendirirken başvuruyu yapan delegeleri 'CHP iktidarından korkanlar' olarak suçladı. Tekin, şunları söyledi: "Tüzüğün 23. maddesi gayet açık ve nettir. Bu yüzden yapılan itiraz anlamsızdı. Bizi üzen, bu denli görkemli bir kurultay gerçekleştirmişken, CHP'nin iktidar olmasından korkanların harekete geçmesi ve kurultayımıza gölge düşürmeye çalışmalarıydı."

Zaman'a açıklamalarda bulunan CHP'nin hukukçu isimleri, seçim kurulunun kararından önce farklı değerlendirmeler yaptı. İlk kez PM'ye giren Konya Milletvekili Atilla Kart, tüzüğün 37, 23 ve 52. maddelerine göre kotanın ana liste ve Bilim Platformu listesi için ayrı ayrı değil, PM olarak kabul edilen 80 kişilik organ için geçerli olduğunu belirtti. Eski Genel Sekreter Önder Sav'a yakınlığıyla tanınan Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise tüzüğün 55. maddesine bakıldığında itirazın mantıklı olduğunu savundu.

CHP, 'kriz bitti' diye sevinirken yenisi başladı

CHP, İlçe Seçim Kurulu'ndan gelen haberle sevinirken kurultayla ilgili yeni bir 'tüzük ihlali' iddiası gündeme geldi. Kurultay Divan Başkanlığı'na üye olarak seçilen Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak'ın delege olmadığı ortaya çıktı. Tüzüğe göre, delege olmayan partililer divanda görev yapamıyor. Kurultay devam ederken hatayı fark eden parti yöneticileri, herhangi bir karar alınmadan önce Kaygalak'ı Divan'dan alıp yerine delege olan bir başka ismi koydu. Ancak konunun yeni bir itiraz dilekçesiyle seçim kuruluna götürülebileceği belirtiliyor.

PM'nin yeni ilahiyatçısı 'duvarları yıkın' demişti

CHP'nin yeni Parti Meclisi (PM)'ne giren isimlerden biri de Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muhammed Çakmak. Kamuoyu onu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekim ayında İstanbul Swissotel'de yaptığı iki günlük 'Siyasette Başarı Stratejisi' toplantılarıyla tanıdı. Kılıçdaroğlu, basına kapalı toplantılarda, toplumun çeşitli kesimlerinden kanaat önderleriyle fikir alışverişinde bulunmuştu. O toplantıya katılan Dr. Çakmak, yaptığı konuşmayla en fazla dikkat çeken isim olmuş ve ayakta alkışlanmıştı. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Bizi çok etkiledi. Kemal Kılıçdaroğlu, Önder Sav, hepimiz nefesimizi tutarak hocanın tespitlerini dinledik." demişti. Çakmak, parti politikalarına yönelik ilginç tespitler yaptığı konuşmasında, CHP'lileri özeleştiriye çağırmıştı. "CHP Genel Merkezi'nin duvarlarını törenle yıkın." diyerek halkla kucaklaşılması gerektiğini vurgulamıştı. Konuşmadan bazı bölümler şöyleydi: "CHP, yeni dünyanın gelişen ekonomik, politik ve sosyolojik dilini çözmek zorunda. Gelenekle modernite arasında sıkışıp kaldı. Adeta Avrupa'daki beyaz Anglosaksonlar gibi beyaz Türklerin partisi haline geldi. Din algınızı değiştirmez, dini, cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi jakoben ve köşeye sıkıştırılması gereken bir alan olarak görürseniz, toplumla en hayati ve can damarı olan irtibatı koparırsınız."

Kurultay krizini bıraktı, tekrar 'Kayseri'ye döndü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Ancak gündeminde kurultayda belirlenen PM listesinin mahkemelik olması yoktu. CHP lideri bunun yerine 'Kayseri'deki yolsuzluk iddiası' üzerine yazmakla yetindi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın iddia karşısında yaptığı açıklamalara değinen Kılıçdaroğlu, "Çağdaş devletlerde, ileri demokrasilerde 'adalet', Cumhurbaşkanı kefil olduğu zaman veya Başbakan 'çaktın' filan diye bağırdığı zaman 'tecelli etmez'." ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yolsuzluk iddiasına ilişkin açıklamalarına da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Yaşlı rolü yapan iyi bir tiyatrocu sanatçısının ses tonuyla soruların üstünü kapatıp, kendi bildiğini anlatan bir İçişleri Bakanı'yla da kamuoyu vicdanı tatmin olmaz. İnşallah yakında devletin valisinin 'rüşvet yönünden incelenmesini isteyerek imzaladığı resmi evraka' kâğıt parçası demeyen bir iktidara sahip olacağız."
 
Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu dün sabah saatlerinde gecekondu mahallesinde Mehmet Karagöz'ün evine konuk oldu. İkram edilen aşureyi yiyen Kılıçdaroğlu, mahalledeki vatandaşlarla da sohbet ederek sorunlarını dinledi.

Tekin'in canlı yayında fırçaladığı Karaca, yeni yönetimde yok

CHP'nin yeni Parti Meclisi'ne, bir önceki yönetimden 46 kişi giremedi. Çoğu eski Genel Sekreter Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen bu isimlerin yanı sıra adı kamuoyunda farklı şekillerde gündeme gelen bazı kişiler de tırpan yedi. Bunlar arasında, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in canlı yayında fırçaladığı genç isimlerden Korkmaz Karaca da var. Karaca, CHP ile BDP'nin 'solda ittifak' projesinin tartışıldığı geçen ay, CNN Türk'teki Tarafsız Bölge programına konuk olmuştu. Programa telefonla bağlanan Gürsel Tekin de kendisine, "Sana kim CHP adına konuşma yetkisi verdi? Git parti meclis üyesinin görevleri nedir oku." diye çıkışmıştı. Karaca ise, "Ben üvey evlat mıyım?" karşılığını vermişti.

Üzeri çizilen isimlerden biri de son günlerde adı Borsa spekülasyonu iddialarına karışan İstanbul Milletvekili Çetin Soysal. Bu iddianın arkasında parti içinden birilerinin olabileceğini öne süren Soysal, kurultay hesaplarının devreye girmiş olabileceğini iddia etmişti.

zaman



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,755 µs