''kutsal'' uyarısı | " /> ''kutsal'' uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Osman Can'dan ''kutsal'' uyarısı

20 Aralık 2010 08:16 tsi
Osman Can'dan ''kutsal'' uyarısı Demokrat Yargı Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can yeni anayasa yapılmasıyla ilgili çok önemli uyarılarda bulundu.

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, “Öyle bir anayasal düzen olmalı ki herkes kendi kutsalını yaşasın ama hiç kimsenin kutsalı devletin kutsalına dönüşmesin.” dedi.

Bolu’da, Yeni Anayasa Platformu tarafından düzenlenen ‘Kendi Anayasanı Kendin Yap’ konulu panelde konuşan Doç. Dr. Osman Can, anayasada toplumsal sözleşme olabilmesi için kırmızı çizgilerin bir kenara bırakılması gerektiğini kaydetti.

Herkesin kendi kırmızı çizgisini, kendi iktidar alanında yaşaması ama bunu bir başkasına hâkimiyet noktasına taşımaması gerektiğine vurgu yapan Can, şöyle devam etti: “Efendim ama öyle ama benim de şöyle şöyle kutsallarım vardır. Öyle bir anayasal düzen olmalı ki herkes kendi kutsalını yaşasın ama hiç kimsenin kutsalı devletin kutsalına dönüşmesin. Çünkü bir kutsal, devletin kutsalına dönüştüğü zaman öteki kutsalları yok etmeye başlıyor. Kutsalların böyle bir özelliği var. İster modern kutsallar olsun, ister başka bilimsel kutsallar olsun. Hiç fark etmiyor. Bunu da aynı zamanda aşmak zorundayız. Bu yüzden herkes ötekinin kutsalına saygı duyacak ama hiç kimse kendi kutsalını ötekinin kutsalının üzerine çıkarmaya çalışmayacak. Öyle bir çerçeve olmalı ki bu çerçeve kimseyi dışarıda bırakmamalı. Kendi irademizi ve kendi geleceğimizi ipotek altına alabilecek bir anayasa olmamalı. Kendi geleceğimizi inşa edebilmeye imkan sağlayabilmeli.”

Hiç kimseye şucu veya bucu demeksizin bir anayasa inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Can, şunları aktardı: “Biz geçmişe ait olan 20. yüzyılın anayasal düzeniyle yaşayamayız. Biz 20. yüzyılın ideolojik cenderesi içerisinde yaşayamayız. Bunu hiç kimse yapamaz. Birinci olarak, biz farklı kimlikler, farklı inançlar, farklı siyasal görüşler, onları başka türlü bir araya getiremezsiniz. Türkiye’nin farklı kimliklerini bu anayasa kalsın dediğiniz zaman bir arada tutabilme şansınız yoktur. O halde öyle yeni bir çerçeve olmalı ki halkın belirlediği bir çerçeve olmalı ki halkın altında imzası olan bir çerçeve olmalı ki halk bütün farklılıklarıyla bana ait diyebilsin ve kendini burada ifade edebilsin.”

cihan
 



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,055 µs