En Sıcak Konular

HRW: İsrail, Batı Şeria'da Filistinlilere sert ayrımcılık yapıyor

19 Aralık 2010 12:32 tsi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilere karşı "sert bir ayrımcılık" yaptığını belirtti.

HRW tarafından bugün açıklanan bir raporda İsrail'in, Batı Şeria'daki Filistinlileri temel ihtiyaçlarından mahrum bırakırken, Yahudi yerleşim birimindeki Yahudilere ise aşırı derecede kolaylık sağladığını kaydetti. 

Raporda bu ayrımcı uygulamaların ne güvenlik ne de başka bir açıdan hiçbir yasal gerekçeye sahip olmadığı vurgulanırken, İsrail de uluslararası yükümlülüklere uyarak yerleşim yerlerinden geri çekilmeye ve Filistinlilerin haklarının ihlal edilmesine son vermeye çağrıldı.

HRW tarafından yayınlanan 166 sayfalık "Ayrı ve Eşitsiz: İsrail'in İşgal Altındaki Filistin Topraklarında Ayrımcı Uygulamaları" adlı raporda İsrail'in, iki halkın bulunduğu ve büyük kısmının sadece İsrail tarafından kontrol edildiği Batı Şeria'da iki yönlü bir siyaset işletildiği belirtiliyor. Rapor, kapı komşusu olan veya yanyana yaşayan Filistinliler ve Yahudilere karşı İsrail devletinin uygulamaları temel alınarak hazırlanmış. Raporda ABD ve AB'ye ve ayrıca işgal bölgelerinde bulunan şirketlere İsrail'in ayrımcı ve uluslararası hukuku ihlal eden yerleşim politikalarını desteklemekten vazgeçme çağrısı yapılıyor.

HRW Dış İlişkiler Müdür Yardımcısı Carroll Bogert, "Hemen yanlarındaki Yahudi yerleşimciler devletin verdiği bütün imkanlardan sonuna kadar faydalanırken, Filistinliler sadece ırklarından, etnik kökenlerinden dolayı elektrikten, sudan, okuldan, yoldan mahrum bırakılarak sistematik olarak ayrımcılığa uğruyorlar" ifadelerini kullanıyor. Bogert, "İsrail yerleşimleri gelişirken, "İsrail kontrolündeki Filistinlilerin ise sadece eşit olmayan değil aynı zamanda ayrı bir zaman sıçramasında yaşıyorlar, bazen de topraklarından ve evlerinden sürülüyorlar." şeklinde dile getiriyor.

Rapora göre İsrail'in ayrımcı politikaları, Filistinlilerin yaşadıkları yerleri yaşanamaz hale getirirken, Filistinlileri buradan ayrılamaya zorluyor. HRW'nin sonuçlarını aktardığı Haziran 2009 tarihli bir araştırmaya göre Batı Şeria'nın yüzde 60'ını kapsayan ve "C Bölgesi" adı verilen İsrail kontrolündeki bölgede ve Doğu Kudüs'te 2000 yılından bu yana burada yaşayan Filistinlilerin yüzde 31'i yer değiştirmiş.

HRW, raporu hazırlarken hem C Bölgesi'ne hem de Doğu Kudüs'e bakmış ve ayrımcı uygulamaların etkin bir şekilde kullanıldığını belirlemiş. Rapora göre iki yönlü sistem İsrailli yerleşimcileri bolluk içinde yaşatırken, Filistinlileri ise temel ihtiyaçlarından mahrum bırakarak buralardan ayrılmaya zorluyor.

10 YILDA YAHUDİ NÜFUSU YÜZDE YÜZDEN FAZLA ARTMIŞ

Dahası İsrail politikalarının, Yahudi yerleşimcileri Doğu Kudüs ve C Bölgesi'ne yerleşmeye teşvik ettiği aktarılıyor. Buna örnek olarak da iki bölgede 1992'de 241 bin olan Yahudi nüfusun 2010'da 490 bine ulaştığı bilgisi veriliyor. HRW yetkilisi Bogert bu durumu "İsrailli politikacılar illegal yerleşim yerlerinin 'doğal büyümesini' sağlamak için çaba harcarken, Filistinlilerin ise kendi evlerine ulaşmasına engel olarak hayatı onlar için yaşanamaz hale getiriyorlar. İsrail yerleşim yerleri hakkındaki politikalar, eşitliğe vurulmuş bir darbedir ve normal bir Filistin yaşamı için büyük bir engeldir" şeklinde değerlendiriyor. Raporda bu uygulamanın insan hakları yasalarına da tamamen aykırı olduğu aktarılıyor.

1929 TARİHLİ FİLİSTİN KÖYÜNDE YOL YOK, 1997 TARİHLİ YAHUDİ BİRİMİNDE LİEBERMAN KARAYOLU VAR

Raporda Beytüllahim'in güneyinde bulunan 160 nüfuslu Jubbet El-Dhib adlı bir köyün yaşadıklarından da örnekler aktarılıyor. Rapora göre 1929'da kurulmuş olan köye ulaşım için yol bulunmadığından sadece yürüyerek ulaşılabiliyor. Köyde okul bulunmadığından çocuklar, eğitimi için civar köylere gidip geliyor. Bugüne kadar defalarca talepte bulunmuş olmalarına rağmen köyde elektrik bulunmuyor. İsrail yönetimi, uluslararası bazı kuruluşların köye güneş enerjisinden elektrik üreten sistem kurulmasına da izin vermemiş. Köyde etler ya da sütlerin aynı günde tüketilmesi gerekiyor. Köylüler ışık kaynağı olarak mum ya da gaz lambalarını kullanıyor.

FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR MUM IŞIĞINDA, YAHUDİ EVLERİN LAMBALARINI İZLEYEREK DERS ÇALIŞIYOR

Köyden sadece 350 metre uzaklıkta ise Sde Bar adlı bir Yahudi yerleşimi bulunuyor. 1997'de kurulmuş olan yerleşim yeri, Kudüs'e milyon dolarlık bir "Lieberman Karayolu" ile bağlanmış. Bu yol bütün Filistin köylerini ve kasabalarını pas geçiyor. Burada bir lise bulunuyor; ancak bu okula sadece Sde Bar'da yaşayanlar gidebiliyor. Yakındaki Filistin köylerinden gelenler kabul edilmiyor. Elektriğin bulunduğu Sde Bar'da gece yanan ışıklar, Jubbet El-Dhib köyünden rahatça görülebiliyor. Bogert'in ifadesiyle "Filistinli çocuklar, Sde Bar'ın evlerinde yanan ışıkları seyrederken, mum ışığında ders çalışıyor."

İsrail yüksek mahkemesi de daha önce İsrail politikalarının "ayrımcı" olduğuna hükmetmiş. Ancak HRW'ye göre bu karar sadece "alınmış", bugüne kadar hiç uygulanmamış.
 
HRW'ye göre uluslararası hukuku da ihlal eden bu uygulamaların sona ermesi için, bağışçı ülkelerin yerleşim yerleri için yaptıkları bağışları durdurması gerekiyor. HRW bunun için İsrail'e yıllık 2, 75 milyar dolar yardım sağlayan ABD'ye ve gümrük konusunda büyük kolaylık sağlayan AB'ye yardımlarını tekrar gözden geçirme çağrısında bulunuyor. Bogert, "İsrail'in illegal faaliyetlerinde kusurlu bir şekilde kullanılma tehlikesi bulunan yabancı hükümetler ve şirketler, politikalarını yeniden belirlemeli ve bu politikaları destekleyen eylemlerine son vermeli" diye vurguluyor.

cihan



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs