En Sıcak Konular

Çevre ve Orman Bakanlığı soba zehirlenmelerine karşı uyardı

19 Aralık 2010 11:39 tsi
Çevre ve Orman Bakanlığı, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıktığını dile getiren bakanlık, soba zehirlenmelerinin bazı kurallara dikkat edilerek önlenmesinin mümkün olan kazalar olduğunu vurguladı. 

Soba ve kullanılan yakıtın seçiminden başlayarak, sobanın kurulması, yakılması, baca temizliği ile alakalı kurallar olduğuna dikkat çeken bakanlık, bunların herkes tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. Kış aylarında sıklıkla rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarını önlemenin bilinçli soba kullanımından geçtiğini dile getiren bakanlık, soba zehirlenmelerinde önemli etkenlerden birinin de lodos olduğunu ifade etti. Lodosun güneybatıdan estiği için genellikle sıcak hava taşıyan bir rüzgâr olduğunu anlatan bakanlık; bacadan çıkan duman ve gazların kendilerini soğuk bir ortamda bulduklarında hızla yükselebileceğini, sıcak bir rüzgâr olan lodosun ise dış ortam sıcaklığını artırdığı için sadece sobayı boğmayacağını, aynı zamanda bacanın çekiş gücünü de büyük ölçüde azaltacağını vurguladı.

Bakanlık, açıklamasında, "Kış aylarının gelmesiyle birlikte ısınmak için soba kullanılan evlerde her yıl yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından çok sayıda vatandaş zehirlenmekte veya hayatını kaybetmektedir. Kalitesiz kömür kullanımı, sobaların usulüne göre yakılmaması, boru ve bacaların tekniğinin uygun olmaması ve baca temizliğinin yapılmaması kömür sobalarında riski artırmaktadır." görüşlerine yer verdi.

Soba zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gereken kurallar ise şöyle sıralandı:

Soba, ısıtılacak odanın büyüklüğüne uygun olmalı ve TSE damgası taşımalıdır.

Oksijen eksilme sensörü bulunmayan sobalar ve piknik tüplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve iş yerlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Soba kurmadan önce baca temizliği yapılmış olmalıdır.

Fazla dirsek kullanmaktan kaçınmalıdır (En fazla 2 dirsek). Yatay borular bacaya yüzde 10 eğimle yükseltilmeli, boru bacaya fazla sokulmamalıdır. Dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalıdır.

Kömür ve odun sobaları üstten yakılmalıdır.

Sobanın iyi çalışıp çalışmadığını anlamak için, sobanın üst kısmına bir yüzey termometresi yerleştirilerek soba içindeki ateşin derecesi izlenir. Yüzey ısısı 150-250 º arasında ise soba etkili çalışıyor ve odun tam yanıyor demektir.

Soba katalitik ise katalizörün temiz olduğu ve bypass valfının serbestçe çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

Bacasız sobalarda alev sarı renkte ise soba derhal kapatılmalıdır, çünkü sobanın bir arızası vardır veya odada yeterli hava yoktur.

Yeşil, ıslak, boyalı veya işlenmiş odunlar, tutkal, plastik, çöp, renkli kâğıtlar yakılmamalıdır.

cihan

 



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs