En Sıcak Konular

Darbe için tuzak kurdular...

19 Aralık 2010 09:06 tsi
Darbe için tuzak kurdular...

111 kişinin öldüğü Maraş olaylarının tanıkları konuştu...

CHP Grup Başkanvekili Ali Nejat Ölçen: Darbenin başarısız olması istenmiyordu. Yalnız Maraş değil o dönemdeki bütün olaylar 12 Eylül için hazırlandı...

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara: Yıllar sonra anladık ki hepsi provokasyon. Şehri karıştırmak birilerinin işine gelmiş. O dönemde yolları bile bölmüşlerdi...

Akdemir Köyü Muhtarı İbrahim Ongan: Karşımızdaki ev yakılınca, biz sünni komşumuzun evine gittik. "Önce ben ölürüm" dedi. Olayların faili dışarıdan gelenler...

Eski Milletvekili Ökkeş Şendiller: Bir gecede 10 binlerce insan taşındı. Ayağı mekaplı yüzlerce milli piyangocu vardı. Provokatif sloganlar atıldı, sahte bildiri dağıtıldı...

Türkiye'de darbeler kanlı olayların akabinde gerçekleşti. Ergenekon soruşturmasıyla deşifre olan senaryolar gösterdi ki, amaç kamuoyunu darbeye hazırlamaktı. Kaos planlarının en önemli unsuru ise Alevi kesimdi. 32 yıl önce bunun en acı örneği yaşandı. Faili meçhul cinayet ve provokasyonlarla yayılan terör, olağanüstü hale kapı araladı. 80 darbesinin yolunu 1978'de ilan edilen sıkıyönetim açacaktı.

Darbeye giden karanlık dönemin son sahnesi Maraş'ta oynandı. 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasındaki provokasyonların fitili bir sinema salonunda yakıldı. Stalin zulmünden kaçan Kırım Türklerinin anlatıldığı 'Güneş Ne Zaman Doğacak' adlı film, Çiçek Sineması'nda gösterime girdi. Filmin şehre getirilmesine Ülkücü Gençlik Derneği öncülük etmişti. 19 Ara-lık'ta 20.00 seansının sonlarına doğru salonda büyük bir gürültü koptu. Sinema bombalanmıştı. Bir anda şehre 'bombayı solcular attı' söylentisi yayıldı. 20 Aralıkta Alevilerin gittiği Akın Kıraathanesi hedef alındı. 23 Aralık'ta kitlesel olaylar yaşandı. 111 kişi hayatını kaybederken birçok insan yaralandı. 552 ev, 289 işyeri tahrip edildi. 26 Aralık'ta 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi. 3 ay sonra da 12 Eylül darbesi gerçekleşti.

Albay: Dış mihrakların tezgahı

Maraş olaylarıyla ilgili en mühim belge, 2006'da eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in arşivinden çıktı. Buna göre Maraş katliamı MİT görevlilerince planlanmıştı. Üzerinde 'çok ciddi bir kaynak tan verilmiştir' notu düşülen belgede "MİT olayın içinde olmasaydı, Ma-raş'tan her türlü istihbaratı aylar evvel alır ve olayın zuhur etmesine meydan verilmezdi" yazıyordu. BUGÜN'ün ulaştığı bir belgede ise dönemin Kahramanmaraş Sıkıyönetim Yardımcısı olayı net bir şekilde ortaya koyuyor.

Piyade Kdemli Albay Ahmet Varol, veda mesajında "Tamamen dış mihraklarca tezgahlanan Kahramanmaraş olaylarında en ufak bir günahı olmayan her hususta komutanlığımıza yardımcı olan sağduyulu Kahramanmaraş halkına teşekkürlerimi bildiririm" diyor. Son yıllarda sis perdesi aralanan Maraş'ta halk, şimdi birlik ve beraberlik örneği sergiliyor. Alevilerin semahına katılan Sünnilerle, Kutlu Doğum etkinliklerine giden Alevileri barındırıyor şehir. Ortak kanı olayların darbeye zemin hazırlamak için tertiplendiği.

Sünni komşum 'Önce ben ölürüm' dedi

Pınarcık'a bağlı Akdemir Köyü Muhtarı İbrahim Ongan: Maraş'ta gördüğümüz manzara dehşetti. Çarsıda bir grup insan, kiminin elinde gaz bidonu kiminin elinde sopa ve uçları sarılı benzin bezleri yaka yaka gidiyorlardı. Alevi evleri kırmızıyla boyanmıştı. Ondan sonra saldırı başladı. Karşımızdaki ev yakılınca, biz yan komşumuzun evine gittik. Onlar Sünni'ydi. "Hiç korkmayın. Burada önce ben ölürüm sonra siz" dedi. Maraşlı'da kırıcılık yoktur. Bana göre dış güçlerin eseri. Türkiye'yi karıştırmak için yapıyorlar. Maraş oldu Sivas oldu Pazarcık oldu.. Bütün Kutlu Doğum haftalarına davet ediliyorum hepsine de gidiyorum. Olayları Alevi-Sün-ni tartışması çıkarmak için çıkardılar.

Ayrımız yok, biz aileyiz

Alevi Dedesi Mehmet Ocak: Bir, iri, diri olalım. Ayrımız yok. Biz farkına vardık ki olaylarda Kahramanmaraşlılar'ın suçu yok. Dışarıdan gelenler yaptı. Sivas, Başbağlar hep oyundur. Ne Alevilik ne Sünnilik var burada. Bu ayırım kalkıyor artık. Cumhuriyetimiz bozulmasın insanların canı yanmasın. Hep bir aileyiz.

Mekaplı piyangocular nerede?

KAHRAMANMARAŞ ESKİ MİLLETVEKİLİ ÖKKEŞ ŞENDİLLER: Darbeye kadar terör konusunda adım atılmadı. Olaylara müdahale edilmedi. Maraş, Sivas ve Çorum olayları 12 Eylül darbesi için son virajdır. Maraş'ta otomatik silahlarla ateş açılan evlerin üzerinde 67 numara yazmaktadır. Bir gecede 10 binlerce insan taşınmıştır Maraş'a. Aylar önceden çalışmaları başlatılmıştır. Milli piyangocularından tutun da CIA elemanlarına kadar... İki tane solcu öğretmen vurulmuştu. Mahalli idareciler 'Ulu Camii'den cenazeyi kaldırmayın olay çıkar' dedi. Dikkate alınmadı. Birileri 'komünistler bastı din iman yok mu' diye bağırdı. Silahlar kullanıldı ve ortalık karıştı.

Üç tane de sağcı öldürülmüştü. Sabah belediye hoparlöründen 'cenazeler saat 10 hastaneden alınacaktır' anonsu yapıldı. Bütün sağ örgütlerin adının yazılı olduğu bu bildiriden kimsenin haberi yoktu. O anonsu yaptıranları öğrenemedik. Milli piyangocular da yakalanmadı.

12 Eylül'ün zemini hazırlandı

DONEMİN CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ALİ NEJAT ÖLÇEN: Alevilik ve Sünnilik kullanılıyor. Maraş'a gittiğim zaman, sağdaki de soldaki de 'bizi ayırın kavga etmeyelim' diye yalvarıyordu. Barış içinde yaşayan kişileri kullandılar. Çıkar amacıyla kullandılar. Otoriteyi paylaşmamak için kullandılar. CHP, 12 Eylül'den 1 ay önce parçalanmasaydı, bölünmeseydi ve Ecevit 1978 iktidarında başarısız olmasaydı darbe gerçekleşmezdi. 12 Eylül'den önce çok kan aktı. Darbenin yapılması isteniyordu. Yapılan darbenin de başarısız olması istenmiyordu. Yalnız Maraş değil o dönemde olan bütün olaylar gözden geçirildiği zaman 12 Eylül'ün hazırlandığı sonucu çıkar.

Aleviler üzerinde oyun oynandı

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara: Kutlu doğum haftasını kutlayıp semah dönülür burada. Alevilik ve Sünniliği anlatılan konferanslar yapıldı. Aleviler ve Sünniler bir birini tanıyor. Ön yargılı değiller. Biri camiye biri Cemevine gidiyor. Aleviler üzerinde oynanan oyunlar var. Biz yaşadık o günleri. Daha sonra anladık ki hepsi provokasyon, karıştırmak birilerinin işine geliyor. Pazarcık merkezdeki yollar ikiye ayrıldı. Alt yol Aleviler, üst yol Sünniler’indi. Aleviliğin İslamiyet dışı olmadığı, İslamiyet içinde bir kol olduğu anlatılmalı.

bugün



Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs