En Sıcak Konular

Rusya'da içki ve havai fişek yasağı

18 Aralık 2010 13:38 tsi
Başkent Moskova başta olmak üzere Rusya'nın tüm kentleri yeni yıl kutlamaları için hazır

Şehir meydanları çam ağaçları ve rengarenk ışıklarla süslenirken, Kremlin için kesilen yüz yıllık çam süslenmeye başladı. Bu yıl ortalama 500 doların üzerinde bir rakamı yıl başı harcamaları için ayıran Rusların büyük çoğunluğu 10 günlük tatili yurt dışında ya da şehir dışında geçirmeyi planlıyor.

Mısır'da yaşanan köpek balığı paniği Türkiye rezervasyonlarını artırırken, THY başta olmak üzere Türkiye uçuşlarında 25 Aralık-12 Ocak arasında bilet bulmak neredeyse imkansız. Eksi 15-40 derece ve karla kaplı Rusya'da yazlıklarına gitmeyecekler için bir diğer alternatif de evde kapalı kalmak. Rusya'nın en büyük bayramı yılbaşında hediyeleşme kültürü de hayli yaygın. Süpermarketlerde, alış veriş merkezlerinde iğne atsan yere düşmeyecek cinsten. Onlarca hediyelik paketle kasa kuyruğunda bekleyenler hallerinden memnun.

Aralık 2009'da Perm kentinde bir gece kulübünde havai fişekli kutlamalarda çıkan yangında 155 kişinin yaşamını yitirmesi tüm Rusya için ders oldu. Kapalı alanlarda tamamı ile yasaklanan havai fişekli kutlamalara açık alanlarda da sınırlama getirildi. Vasiliy Kilisesi'nin manazarası ile birlikte havai fişek gösterisi izlemek isteyenler 24:00'da Kızıl Meydan'da olacak. Onun dışındaki meydanlarda gösterilere izin verilmeyecek. Açık alanlarda polisin kontrolünden kaçan bir kaç kutlamaya da göz yumulması bekleniyor. Metro gece 02:00'a kadar, otobüsler de gece 03:00'a kadar çalışacak.

YANGINLAR KORKUTUYOR

Yıl başı kutlamalarında bir sürpriz de alkol yasağında. Rusya'nın farklı kentlerinde belirli saatten sonra alkol satışı tamamı ile yasak. Sokakta alkol tüketimi de sınırlı hale getirildi. Alkol alarak ellerinde sigara ile uyuyakalan Rusların neden olduğu yangınlar ise Olağanüstü Hal Bakanlığı'nın korkulu rüyası. Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı'nın verilerine göre, 2009 yıl başında sadece 24 saat içinde çıkan 589 yangında 67 kişi hayatını kaybederken, 2008 yıl başında da çıkan 815 yangında 99 kişi ölmüştü.

6 Aralık'ta Spartak Moskova takımı taraftarı Yegor Sviridov'un Kafkas kökenli göçmenler tarafından öldürülmesi üzerine patlak veren olaylarda hala tansiyon yüksek. Polis pasaport kontrol ve güvenlik açısından önlemlerini artırırken, ırkçı grupların yabancılara yönelik saldırıları sürüyor. Polisin yılbaşı tatili boyunca muhtemel saldırılara karşı güvenlik önlemlerini artırması bekleniyor.



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,473 µs