En Sıcak Konular

Canlı nöron hafızalı bilgisayar geliyor

18 Aralık 2010 10:57 tsi
Canlı nöron hafızalı bilgisayar geliyor Kaliforniya Lawrance Berkeley Laboratuvarı ve Max Planck Enstitüsü gibi önde gelen araştırma kurumlarında çalışmış plazma fiziği uzmanı Prof. Dr. Ian G. Brown, son çalışmalarını İzmir Üniversitesi'nde anlattı.

Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, gelecekte otizm, alzheimer, multiple skleroz gibi hastalıkların tedavisine ışık tutması beklenen çalışmaların bir sonraki aşaması olan canlı nöron hafızalı bilgisayar projesini, Brown'ın ekibi ve Mühendislik Fakültesi olarak Türkiye'de hayata geçirmek konusunda prensipte anlaştıklarını ve en kısa zamanda faaliyete başlayacaklarını açıkladı.

Çok sayıda akademisyen ve öğrencinin dinleyici olarak katıldığı seminerde Prof. Dr. Brown, "Büyük Nöron Ağları ve Bilincin Orijinin Araştırılması" başlıklı bir konuşma yaptı. İnsan beynindeki bilinç, öğrenme ve bilgi depolama gibi işlevlerle nöronlar arasındaki ilişkinin hâlâ çözümlenemeyen bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Brown, son yıllarda araştırmaların, beynin kapasitesinin belirlenmesi üzerine yoğunlaştığını dile getirdi. Bu deneylerde bir süre aynı sinyal verilen canlı nöronların, bilgisayar hafızası gibi davranarak bilgi depoladığını anlatan Brown, iki nörondan oluşan canlı hafıza biriminin bilgiyi kaydettiğini, bu deneylerin canlı bilgisayar konusunda ilk adımlar olduğunu fakat daha gidilecek çok uzun bir yol bulunduğunu belirtti. Kendi araştırma grubunun Lawrence Berkeley Laboratuvarı'nda yaptığı çalışmada, nöronları DLC maddesi üzerinde çoğaltarak istenen topolojinin oluşturulduğunu, nöronların istenen fiziki bölgelerde çoğaltılmasını sağladıklarını söyledi. Böylece istenen bağlantı şeklinde canlı nöron ağları, dolayısıyla beyin oluşturma yolunda bir adım atıldığını belirtti.

Körlerin nöron faaliyetine bakılarak ve bazıları değiştirilerek görmenin sağlanabildiğini vurgulayan Ian G. Brown, araştırmalar sonucu özellikle insan beyninde bulunan sinir ağlarındaki deformasyonlardan kaynaklandığı düşünülen otizm, alzheimer ve multiple skleroz gibi hastalıkların tedavisinde gelişmeler sağlanabileceğini dile getirdi.



Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,492 µs