En Sıcak Konular

Batum Genelkurmay'a sert çıktı

17 Aralık 2010 20:02 tsi
Batum Genelkurmay'a sert çıktı Genelkurmay'ın BDP'li vekillerin Meclis'te Kürtçe konuşması ve akabindeki tartışmalar ile ilgili açıklamasına CHP'den sürpriz bir çıkış geldi.

İki dilli hayat tartışmasına yönelik askerin sert bildirisine CHP’den ilk tepki parti genel sekreteri Süheyl Batum’dan geldi.

Batum, “Genelkurmay’ın bu konuda derhal bir açıklama yapması yerine 102 kaçak kararı alındığında veya kozmik odası arandığında bir açıklama yapması daha doğru olurdu. Genelkurmayın daha hiçbir şeyi bilmeden çıkıp açıklama yapmasını şahsen uygun bulmuyorum” dedi.

Türkiye’de vatandaşın Kürtçe konuşmasıyla ilgili bir yasak olmadığını belirten Batum, Meclis'te yapılan Kürtçe konuşmaları eleştirenlere, “Normal bir vatandaşın işlemediği suçu milletvekili işleyebilir mi?” diye sordu.

VATANDAŞ KONUŞUYOR VEKİL NİYE KONUŞMASIN!

Genelkurmay’ın çift dille yaşam talebine yönelik tartışması kurultay heyecanı yaşanan CHP’de de yankı buldu. Çift dille ilgili tartışmaları izlediklerini, ancak tam anlamıyla ne talep ettiklerini ve bu konuda CHP’nin tavrını henüz belirlemediklerini anlatan Batum konunun aceleye getirilmemesini isteyerek şunları söyledi:

“Bunları alelacele tartışmak yanlış olur. Olayların nereden kaynaklandığını, hukuksal boyutlarını görelim önce. Kendi içimizde tartışıp sonra dillendiririz. Her konu acele tartışılıyor. Örneğin “anadil eğitimi” ile “anadilde eğitim” sözlerinde bile bir “de”den tartışma çıkar. Biri çıkıp “anadilde eğitim istiyorum” deyince “o ne istiyor” tam bakmadan “bunu şunu istiyor” diye tam ne dediğini bilmeden yargılara varıyoruz.”

Batum Meclis’te Kürtçe konuşulmasına yönelik tepkilere de çok olumlu bakmadı. “Vatandaşa Kürtçe konuşma, derdini anlatma yasağı var mı?” soran Batum, “Ama Meclis’te bunu söyleyince suç işliyorsun diyoruz. Normal bir vatandaşın işlemediği suçu milletvekili işleyebilir mi? İşleyemez” dedi.

102 KAÇAK KOMUTAN AÇIKLAMASINI YAPSAYDI

Evrakların Kürtçe bastırılması, Kürtçe’nin kamusal hayatta kullanımı, yasalar karşısında durumu gibi konuların incelenmesi, tartışılması gerektiğini belirten Batum şunları söyledi:

“Genelkurmay’ın bu konuda derhal bir açıklama yapması yerine 102 kaçak kararı alındığında bir açıklama yapsa daha iyi olurdu. Veya kozmik odası arandığında bunun hukuk açısından ne kadar doğru olduğuyla ilgili bir açıklama yapması daha doğru olurdu. Şimdi dolayısıyla Genelkurmay’ın daha hiçbir şeyi bilmeden çıkıp açıklama yapmasını şahsen uygun bulmuyorum.”

 
bugün



Bu haber 1,611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,208 µs