En Sıcak Konular

BDP'Li Demirtaş'tan açıklama

17 Aralık 2010 15:45 tsi
BDP'li Demirtaş, 'Türkiye'yi bölecek hiçbir projede BDP'nin imzası olamaz' dedi...

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM'nin iki dilli olması ya da TBMM'de Kürtçe konuşulması gibi bir talepleri bulunmadığını belirterek, ''BDP, Kürt sorununun çözümüne ilişkin hangi projeyi ortaya koyuyorsa, ne yapmak istiyorsa o Türkiye'nin çıkarınadır. Türkiye'yi bölecek, etnik çatışma yaratacak hiçbir projede BDP'nin, halkımızın imzası olmaz'' dedi.

Demirtaş, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileriyle Belçika Büyükelçiliği'nin rezidansında bir araya geldi.

Demirtaş, görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İkinci bir dil olarak Kürtçe'nin kullanılmasında ısrarcı olup olmayacaklarını sorulması üzerine Demirtaş, şu ana kadar hiçbir BDP milletvekilinin Meclis'te Kürtçe konuşma yapmadığını, 1-2 cümle kullandığını belirtti.

''Milletvekillerimizin veya partimizin TBMM'de konuşmaların Kürtçe yapılmasına dönük bir talebi yoktur'' diyen Demirtaş, şunları kaydetti:

''TBMM iki dilli olsun, isteyen Kürtçe konuşsun, isteyen Türkçe konuşsun diye bir talebimiz yoktur. Bu tartışmayı çarpıtmak isteyenler ve bu tartışmadan pozitif sonuç çıkarmak yerine gerilim yaratmak isteyenler bunu bu şekilde algılamak istiyorlar. Biz anadilin eğitim dili olmasını, kamusal alanda özgürce kullanılmasını, basın yayın, kültür, ticari alanda özgürce konuşulması gerektiğini savunuyoruz. Milletvekillerimiz bu soruna dikkat çekmek için birkaç kelime Kürtçe kelime kullanıyorlar, bu bile kıyamet kopartıyor.

TBMM'nin birbiriyle, toplumla iyi anlaşabilmesi için Türkçe konuşmasına bizim bir itirazımız yok, bizim itirazımız Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğedir. Bu tahammülsüzlüğü esefle karşılıyoruz. Türk halkı, şunda bir defa emin olmalı ki BDP, Kürt sorununun çözümüne ilişkin hangi projeyi ortaya koyuyorsa, ne yapmak istiyorsa o Türkiye'nin çıkarınadır. Türkiye'yi bölecek, etnik çatışma yaratacak hiçbir projede BDP'nin, halkımızın imzası olmaz, ama birileri ısrarla dil bölecekmiş gibi tartışma yaratmak istiyor. Biz tam tersini ifade ediyoruz, tek dil dayatması ülkeyi böler, çatışmaya götürür.''

Kürt sorunun çözümü için BDP'nin somut proje ortaya koyduğunu belirten Demirtaş, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'i de BDP'yiYargıtayCumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet etmekle suçladı.

-''MECLİS BAŞKANINA PARTİMİZİ ŞİKAYET ETMEK DÜŞER Mİ?''-

''Sayın Meclis Başkanı'na partimizi Başsavcıya şikayet etmek düşer mi?'' diyen Demirtaş, ''Kendisine sevgimiz, saygımız vardır ama bir Meclis Başkanı'na yakışmamıştır. Bir Genel Başkan ile ilgili, bir partinin politikasına 'palavra' demesi, hedef göstermesi, 'parti kapatılır' demesi kesinlikle doğru olmamıştır'' şeklinde konuştu.

AnkaraBüyükşehir Belediyesi'nin Türkçe ve İngilizce astığı yön tabelalarının fotoğraflarını gösteren Demirtaş, bu durumun Anayasa'ya aykırı olmadığını iddia etti.

Demirtaş, şöyle devam etti:

''Bu ülkeye gelen İngilizler yön tabelasında İngilizceyi görecekler, ama bu ülkede yaşayan Kürtler kendi dillerinde iki cümleyi oraya yazamayacaklar, böyle bir saçmalık olur mu? Biz hukukun da yasanın da ne olduğunu iyi biliyoruz, hakkın, hukukun, meşruiyetin ne olduğunu da iyi biliyoruz. Meclis Başkanı'nın haberi yok, ama burnunun dibinde iki dilli tabelalar var. Meclis şurada, Ulus'taki tabela şurada. Ne yapacak şimdiAK Partikapatılacak mı? Merak ediyorum. Sayın Meclis Başkanı, AK Parti'yle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na kapatmayla ilgili suç duyurusunda bulunacak mı? Sayın Bülent Arınç, Meclis'te bir kelime Kürtçe konuştu, belediye başkanı da iki dilli tabela asmış.

Tartışmanın sağlıklı yürümesi, toplumda gerilimin tırmanmasını önleyecek sağduyulu açıklamalar bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, 'Kürt sorunu, Türkiye'nin en önemli, birinci sorunu' demişti,AKPhükümeti de 'Kürt sorunun biz çözeceğiz' diyor. Böyle bir tahammülsüzlükle, anlayışla hangi sorunu, nasıl çözecekler? Biz bir dayatma, gerilim peşinde değiliz. Biz sorunun nasıl çözülebileceğini pratikte gösteriyoruz. Kıyametin de kopmayacağını, ülkenin bölünmeyeceğini göstermek istiyoruz. Korku cumhuriyeti yaratıldı, biz bu korkuları yıkmaya çalışıyoruz. Türk halkının Kürt diline karşı antipatisi, Kürtçeye, Kürt halkına düşmanlığı yoktur. Gerilim sokakta değildir, gerilim bu tür açıklamalardan kaynaklanıyor.''

Demirtaş, Kürtlerin pazarda, sokakta dilini kullanmasının rahatsızlık vermeyeceğini öne sürerek, 20 milyon Kürt'ün kendi anavatanında dilini kullanmak istediğini kaydetti.

Demirtaş, ''Biz meşruiyeti, hukuku, evrensel standartları esas alıyoruz. Bu hususlar herhangi bir yasal sınırlamaya, engellemeye tabi değildir. Köylerin bir çok yerde isimleri iki dille yazıldı. Sayın Meclis Başkanı 'palavra' diyor, ama ne palavrası''diye konuştu.

Hükümetin bu konuda konuşmadığını, siyasi sorumluluğu olmayan CUmhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nın konuştuğuna işaret eden Demirtaş, ''Biz karşımızda siyasi sorumluluğu olan birilerini görmek istiyoruz'' dedi.

Demirtaş, ''TRT Şeş ile tabela arasında ne fark var bilmek istiyoruz. Yarın kentlerin girişine 'bu şehre hoş geldiniz' diye Kürtçe, Türkçe yazıldığında ne yapacaklar merak ediyoruz. Bunun neresi kışkırtmadır, bu güzelliktir, hoşluktur. Bir çok şehrin girişinde welcome yazıyorsa, bunun Kürtçe yazılmasında kimin nasıl bir zararı olabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

 

 



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,883 µs