En Sıcak Konular

Oyuncak alırken 'CE' işaretini kontrol edin

17 Aralık 2010 13:14 tsi
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, oyuncak alırken ambalaj üzerinde bulunması gereken üretici firma, üretim yeri, CE belgesi ve hangi yaş aralığı için olduğunun kontrol edilmesini söyledi.

Ertek, çok parlak ve renkli oyuncaklarda genelde zehirlenmelere neden olan ağır metallerin fazla bulunduğu uyarısında bulundu.

Oyuncak Güvenliği Projesi Kapanış Toplantısı, Ankara'da yapıldı. Toplantıda konuşan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, oyuncak laboratuarının 2007 yılında hizmete girdiğini söyledi. Ertek, o dönemlerde Uzakdoğu kökenli çok sayıda oyuncağın Türkiye’ye girdiğini hatırlattı. Oyuncak laboratuvarlarında ilk yıllarda ağır metal analizleri yapıldığını kaydeden Ertek, “Bu sene sonuna doğru hemen hemen tüm analizleri yapmaya başladık.” dedi. Ertek, özel eğitim almış denetçilerin yaptığı denetimlerde şüphelenilen oyuncakların oyuncak laboratuarında incelendiğini aktardı.

Oyuncakların çocukların sosyal ve psikolojik gelişimlerinde çok önemli olduğunu kaydeden Ertek, “Güvenli oyuncak sunamazsak, ağır metallere bağlı zehirlenmelere ya da oyuncaklardaki mekanik birtakım bozukluklar boğulma, yaralanma gibi olumsuz şeylere neden olabiliyor.” diye konuştu. Ertek amaçlarının, hem Türkiye’de üretilen hem de yurt dışından ithal edilen oyuncakların güvenli bir şekilde tüketiciye ulaştırmak olduğunu kaydetti.

Anne babaların oyuncak alırken nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde bir soru üzerine Ertek, “Ambalajın üzerinde üretim yerinin, üreticinin belli olması, CE işaretinin ve seri numarasının bulunması gerekiyor. Oyuncağın hangi yaş grubuna hitap ettiği de belli olmalı.” ifadelerini kullandı. Ertek, aşırı renkli ve parlak oyuncaklarda ağır metal olma riskinin de fazla olduğu uyarısında bulundu.

Başka bir soru üzerine AB genelinde piyasadaki ürünlerin yüzde 70’inin Uzak Doğu, özellikle de Çin kökenli olduğuna dikkat çeken Ertek, şöyle devam etti: “AB ülkeleri de (Türkiye’yi de bir aday ülke olarak o gruptan sayabiliriz) kendi tüketicilerini korumak üzere Çin ile bir çalışma grubu oluşturmuş durumda. Çin’de uygunsuz oyuncak üreten birçok fabrika kapatılmış durumda. Mevcut oyuncakların da AB standartlarına uygun olarak analizlerinin yapılması, güvenli oyuncak şeklinde pazara sunulması için yine bir çalışma grubu, bizim de ortağı olduğumuz Hollanda Gıda ve Tüketici Ürünler Departmanı tarafından, Çin ile böyle ortak bir çalışma yürüyor. Önümüzdeki süre içinde Çin’den gelen oyuncaklar daha güvenli olacaktır, diye bir beklentimiz var.” 

cihan

 



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,491 µs