En Sıcak Konular

'Kıbrıs sorununa Kanada modeli' önerisi

17 Aralık 2010 12:45 tsi
Zirve Üniversitesi Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) yayınladığı bir raporda Kıbrıs sorununun çözümsüz olmadığını vurgulandı.

Kıbrıs sorununu çözmek adına birçok yolun önerildiği halde bir türlü sonuca varılamamasının ana sebebinin politik olduğunu belirten Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Soyalp Tamçelik, "Şayet bir federasyon kurulacak ise Kanada tipi federal bir devlet modelinin Kıbrıs için ideal olanıdır." dedi.

Hazırlanan raporda Kıbrıs’ta kurulması düşünülen federal devlet sisteminin hangi özellikler üzerine inşa edileceği ifade ediliyor. Federal sistemin yürütülmesi, ideal şartların oluşturulabilmesi ve parçalanmış devletlerin yeniden birleştirilebilmesi için federal sistemlerin yarattığı sıkıntılara da değinen Soyalp Tamçelik, yaşanılan sıkıntıların en aza indirilebilmesi için önerilerde bulunmakla birlikte, Kıbrıs’taki siyasi kültürden de bahsediyor.

KANADA TİPİ DEVLET MODELİ

Bir devletin gerçekten iyi yönetilmesi için bütün yurttaşlarının paylaşabileceği her şeyi paylaşmalarının mı, yoksa paylaşmamalarının mı daha iyi sorusunu cevaplayan Tamçelik, Kıbrıs’taki her iki halkının, her şeyden önce yaşadığı toprağı paylaştıklarını ve ana dilleri farklı olsa da ortak bir dilde paylaşımlarının karşılıklı hoşgörülerle olabileceğini belirtti. Devlet bünyesinde yaşayan vatandaşların her şeyi paylaştığı bir sistemin olmadığını hatırlatan Tamçelik, "Paylaşımların az ya da çok olmasının toplumda çatışma ya da barışa neden olur. Bu noktada en iyi işleyen federal devlet modeli Kanada modelidir. Kanada’ya bakıldığında din, dil, köken farkının olduğu, fakat savaşa varan bir çatışmanın olmadığı görülüyor. Her şeyi barışçıl yollarla çözen Kanada’nın örnek alınabilir." açıklamasını yaptı. Kıbrıs’ta Kanada tipi federal yönetim uygulanmasında bile bu kadar sorunsuz olamayacağını, bunun ise ancak zamanla oluşabileceği görüşünü dile getiren Tamçelik, rapordaki analizini şu şekilde dile getirdi; "Sorunu çözümsüz kılan başlıca neden politik. Aslında Kıbrıs meselesi çözümsüz değil. Federal anayasanın iki toplumlu, coğrafyanın ise iki kesimli bir düzende olabilir. Annan planının ve Gobi-Gali haritalarının da birer çözüm unsuru olabilir."

Tamçelik’in yazdığı raporun editörlüğünü Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Bezen Balamir Coşkun yaparken, yayın kurulunda Zirve Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra Bilkent, Selçuk, Sabancı, ODTÜ, Başkent, Nottingham ve Universty of Washington Üniversitelerinden öğretim üyeleri de yer aldı.

cihan



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,943 µs