En Sıcak Konular

'Türkçe de İngilizce gibi zenginlik olarak kabul edilmeli'

17 Aralık 2010 12:36 tsi
Alman Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Renate Künast, Türkçe konuşmakla topluma uyumsuz olunmayacağını söyledi.

"Sokakta İngilizce ve Fransızca konuşulunca zenginlik olarak görülüyor, ama Türkçe konuşulunca ise karşı çıkılıyor. Bu kabul edilemez." tepkisini veren Künast ayrıca, Berlin'deki akademisyenlerin yüzde 40'ının ise göçmen kökenli olduklarını hatırlattı.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı ve 2011 eyalet seçimleri Berlin başbakan adayı Renate Künast, göçmenlere yönelik önyargı içeren söylemlerin kahvehane sohbetlerine dahi konu edildiğini belitti. Künast, başta Türk kökenlilere olmak üzere 'bunlar topluma az uyumlular, eğitim seviyeleri de düşük' gibi yakıştırmaların ise gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi. Künast, "Örneğin Berlin'i ele alalım. İnanılmaz bir göçmen potansiyelinin olduğu bir şehir. Burada yaşayan göçmen kökenli akademisyenlerin oranı yüzde 40 iken, Almanlar arasında akademisyen olanların oranı ise sadece yüzde 32. Bu verilerden de anlaşıldığı gibi göçmenlere atfedilen 'eğitimsizler' sözü gerçeklerle bağdaşmıyor."

Alman Tiyatrosu tarafından organize edilen bir programda konuşan Künast göçmenleri sorun olarak görüp kendilerini hedef alan söylemlerden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Künast tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Gerek Berlin'de gerekse İstanbul'da, her iki toplumda da kendisini evinde hisseden göçmenler yaşıyor aramızda. Bu kişiler sürekli olarak iki ülke arasında seyahat ediyorlar. Hangi yerde olurlarsa olsunlar kendi evlerinde gibiler. İstanbul'a gittiğimde oradaki akademisyenlerle burada konuştuğunuz mevzuları rahatlıkla müzakere edebiliyorsunuz. Bu nedenle göçmenlerin iki toplum arasında ne derece önemli bir köprü işlevi gördüklerinin farkında olmalıyız." Açıklamalarının devamında dil konusuna da değinen Renate Künast, 'insanların 'siz Almanya'da değil misiniz, niye Almanca konuşmuyorsunuz!' diye zorlanmalarına ise karşı çıktı. Künast, "Sokakta İngilizce ve Fransızca konuşulunca zenginlik olarak görülüyor, ama Türkçe konuşulunca ise karşı çıkılıyor. Bu kabul edilemez." dedi.

"DÜŞÜK EĞİTİMLİ BİR MANAV BİLE ÜLKE İÇİN ZENGİNLİK"

Farklı kültürlere mensup kişilerin sahip oldukları kültürel değerlere saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Yeşiller Partisi milletvekili Renate Künast, "basit bir esnafın dahi düşük eğitimli olmasına rağmen en az iki dil bildiğini, bu dil çeşitliliğinin ekonomik açıdan ise büyük kazanç olduğunu" kaydetti. Künast, "Farklı kültürleri olduğu gibi kabul etmek saygının bir ifadesidir. Bu nedenle birbirimizi anlamaya çalışmalıyız, birbirimizden de öğrenebileceğimiz çok şey var." diye konuştu. Künast ayrıca, özellikle okul sınıflarının örneğin İslamiyet'in tanıtıldığı müzelerin ziyaret edilmesi gibi programlara katılmalarının karşılıklı anlayışı geliştireceğini veya okullarda üretilen projelerle Müslümanlar hakkında daha sağlıklı bilgilerin elde edilebileceğini hatırlattı.

"TÜRKÇE KONUŞAN UYUMSUZ DEĞİL"

Bu arada aynı programda son yayımlanan "Dünya iç politikası" isimli kitabı tanıtılan Prof. Dr. Ulrich Beck, göçmenlerin uyumunun kültürel bir sorun olarak görülmesinin yanlış olduğunu söyledi. "Uyum, kültürel değil istihdam piyasası problemi" tespitinde bulunan Beck, "Türkçe konuşulduğunda 'uyum sağlamayı reddediyorlar' deniyor. Hâlbuki sorun dil meselesi değil, göçmenlerin istihdam piyasasına dâhil edilmeleri. İş olunca uyum sorunu diye bir şey kalmıyor." dedi. Almanya'nın tüm göçmenlere eşit fırsatlar tanıyan ve dil teşviki ile de örnek olan Kanada'yı örnek alması gerektiğini ifade eden Beck, farklı dillerin konuşulmasının zenginlik olarak algılanması gerektiğini belirtti. Ulrich Beck ayrıca, Almanya'nın refah seviyesini koruyabilmesi için yıllık 200 bin kalifiye iç göçüne gereksinim duyduğunun da altını çizdi.

cihan

 



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs