En Sıcak Konular

Gül'den Kürtçe açıklaması

17 Aralık 2010 12:07 tsi
Gül'den Kürtçe açıklaması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gündemdeki konuları değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin resmi dilinin Türkçe olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızın konuştuğu farklı diller de bizim kültür mirasımızdır. Anayasa, bize bütün kültür mirasımızı korumayı emrediyor." dedi.

Gül, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni ziyareti sırasında gündeme yönelik soruları cevapladı. BDP’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iki dilli hayata, yasal düzenleme beklemeden geçme kararı aldığının hatırlatılması üzerine Gül, Türkiye’nin resmi dilinin Türkçe olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye’de konuşulan başka diller de vardır. Halkımızın konuştuğu bütün diller bizim dillerimizdir. Bu, ayrı bir konudur. Türkiye Cumhuriyeti’nin dili Türkçedir, Türkçe herkesin ortak dilidir. Türkçe bilmeyen, öğrenmeyenlere öğretmemiz gerekiyor. Hiç kimse Türkiye’de ikinci sınıf vatandaş olmak istemez. Herkes birinci sınıf vatandaştır. Vatandaşlarımızın konuştuğu farklı diller de bizim kültür mirasımızdır. Anayasa bize, bütün kültür mirasımızı korumayı emrediyor. Bazen bunlar müzeler olur, bazen bunlar destanlar olur, bazen diller olur. Bu bakımdan baktığımızda Kürtçe de bu Türkiye’de konuşulan dildir. Vatandaşlarımızın bazıları konuşuyordur. O da bizim dilimizdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçedir, o da bizim resmi dilimizdir.“ dedi.

BDP milletvekillerinin, TBMM kürsüsünden Kürtçe konuşmalarıyla ilgili bir soruya ise Gül, “TBMM’nin çalışma tüzüğü vardır. Çalışmasında nasıl çalışılır, nasıl konuşulur gayet açık seçiktir. Bunların tersine iş yapmamak gerekir. Bunlar bir fayda getirmez. Bugün Türkiye’nin daha çok demokratikleştiğini, Türkiye’de herkesin birbirini daha çok anlamaya çalıştığı, bugün eskiden farklılıklarımızı korkulacak bir şey görürken şimdi farklılarımızı zenginlik olarak görmeye başladığımız bir dönemde, herkesin daha sorumlu, daha dikkatli hareket etmesi yolumuzu daha çok açar. Bu açıdan herkes böyle bir sorumluluk duygusu içinde hareket ederse daha faydalı olur kanaatindeyim.” diye konuştu.

cihan



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs