En Sıcak Konular

Erdoğan bastırdı, Koreli demir-çelik devi 'Türkiye' dedi

17 Aralık 2010 12:01 tsi
Ekim ayında Bursa'da üretime geçen Güney Koreli demir-çelik devi POSCO, Türkiye'de ikinci büyük yatırımını yapma kararı aldı.

Kararda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Kore'de yapılan G-20 toplantıları sırasında POSCO CEO'su Chung Joon-yang ile görüşmesi etkili oldu.Firma, 350 milyon Amerikan Doları tutarında bir yatırımla bu kez Kocaeli'nde paslanmaz çelik tesisi kuracak.

Dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi konumundaki Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO) ile TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'ndan yapılan ortak açıklamada POSCO'nun Bursa'da üretime geçmesinin hemen ardından Türkiye'de yeni bir yatırım kararı aldığı bildirildi.

350 milyon Amerikan Doları değerinde greenfield tabir edilen sıfırdan yatırımla Kocaeli'nde hizmete alınacak paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi, ilk etapta doğrudan ve dolaylı olarak bin kişiye istihdam imkanı sunacak. 2011 yılının ilk yarısında temeli atılacak tesiste yıllık 200 bin mt'lik üretim yapacak.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Dr. Hüseyin Aslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'nin 2000 yılında 90 bin mt olan ve 2009 yılında 210 bin mt'ye ulaşan paslanmaz çelik ihtiyacından yola çıkarak POSCO'yu yakın takibe aldıklarını dile getirdi. Dr. Aslan sözlerine şöyle devam etti:

"Ajans'ımızın öncelikli hedefleri arasında yer alan katma değer ve istihdam yaratacak böylesi değerli bir yatırımı ülkemize kazandırmanın gururu içerisindeyiz. Bu yatırım sayesinde, ülke ihtiyacını ithalat yoluyla karşıladığımız paslanmaz çelik yakın gelecekte ülkemizde ilk kez üretilecek. Türkiye söz konusu POSCO yatırımı ile birlikte bir üs haline gelip, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve BDT ülkelerine son derece stratejik bir sektörde de hitap etmiş olacak."

Güney Koreli demir-çelik devinin Türkiye'de hayata geçireceği yatırımı, küresel büyüme çabalarında bir kilometre taşı olarak gördüğünü vurgulayan Aslan, 27 Ekim 2010 tarihinde Bursa'da üretime geçen çelik işleme fabrikasının hemen ardından alınan bu dev yatırım kararının, Ajans'ın beklentileri dâhilinde olduğuna değindi.

Dr. Hüseyin Aslan, "Dünyaca tanınan böylesi bir kuruluşun yatırım için Türkiye'yi seçmesi, küresel yatırımcılar nezdinde ülkemizde var olan fırsatlara bir kez daha dikkat çekecektir. Nispeten küçük adımlarla başlayan yatırımlar, orta vadede devasa boyutlara ulaşabilmektedir. POSCO'nun İzmit, Kocaeli için aldığı bu yatırım kararı, buna en yakın örneklerden biridir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki makro göstergeler ve nitelikli iş gücünün yatırım için Türkiye'nin seçilmesinde önemli bir rol oynadığını kaydeden Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Dr. Hüseyin Aslan, "Ajans olarak 2008 yılında Kore seminerimiz sırasında attığımız tohumların karşılığını bugün görüyoruz. Geçtiğimiz Ekim ayında Bursa tesisinin açılışının hemen ardından gelen karar sürecinin bu derece hızlanmasında Sayın Başbakanımızın Kasım ayında Güney Kore'de gerçekleşen G-20 toplantıları sırasında Ajans'ımız tarafından düzenlenen bir toplantıda POSCO CEO'su Chung Joon-yang ile görüşmeleri oldukça etkili olmuştur. Sayın Başbakanımıza ve tüm süreçte Ajans'ımızdan desteklerini esirgemeyen Sayın Bakanlarımıza teşekkürü bir borç bilirim." dedi.

Dünyanın dördüncü büyük ve lider çelik üreticisi olan POSCO'nun 36 üretim tesisinde 17 bin kişi istihdam ediliyor. Şirketin yıllık üretim kapasitesi 32,3 milyon mt 2010; varlıklarının satış geliri ise 27,9 milyar Amerikan Doları. Aralarında Hindistan, Brezilya, ABD, Meksika, Kanada, Japonya, Avustralya ve Güney Afrika'nın da bulunduğu toplam 20 ülkede 36 tesisi bulunan POSCO, Forbes Global listesinde 137. sırada yer alıyor.

POSCO CEO'su Chung Joon-yang ise yatırım binaen şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de aldığımız yatırım kararı, POSCO'nun yüz yıllık tarihinde büyük önem taşıyor. Proje gerek Türkiye gerekse POSCO açısından son derece verimli olacağına inanıyoruz.

Türkiye ve Güney Kore arasında var olan geçmişe dikkat çekerek, "Türkiye yatırımımız, bölge açılımı açısından da önemli bir itici güç olacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesi için bizlere her etapta son derece önemli katkılarda bulunan Başbakanlık Yatırım Ajansı'na ve bizzat görüşme fırsatı bulduğum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür ederim."

cihan



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,276 µs