En Sıcak Konular

Sabıka kayıtları re'sen silindi

17 Aralık 2010 11:53 tsi
Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 5352 sayılı kanun doğrultusunda son 5 yılda 9.5 milyon adet sabıka kaydı silindi.

Bakanlık tarafından yürütülmekte olan adli sicil hizmetleri, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nca, UYAP bağlantı sisteminin iletişim alt yapısı hazırlanarak, hatları aktif hale getirilen taşra birimleri ile irtibata geçilmesi ardından adli sicil sistemi kurulmak suretiyle hizmete alındı. Hizmet veren on-line bağlı taşra birim sayısı 705'e çıkarıldı ve sistem kullanmayan merkez kalmadı.

Adlî sicil birimi 365 gün 24 saat kesintisiz çalışıyor. Günde ortalama 78 bin sabıka sorgulaması talebine cevap veriyor. Adlî sicil kayıtlarının mahalli birimler tarafından bilgisayara girilebilmesine karşılık, bu kayıtlarla ilgili her türlü ortadan kaldırma, silme ve düzeltme işlemleri iseAdalet Bakanlığıtarafından yapılabiliyor. Bu doğrultuda, 2009 yılı Aralık ayı itibariyle; mahkeme kararlarıyla 62 bin 880 adet, ilgililerin talebi üzerine komisyon kararıyla 146 bin 7 adet, re'sen toplu olarak komisyon kararıyla 4 milyon 683 bin 294 adet adlî sicil kaydı silindi. 5352 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 01/06/2005 tarihinden 2009 Aralık ayına kadar, toplam 9 milyon 490 bin 866 adet sabıka kaydı komisyon kararı ile re'sen silindi.

Yurt içinde ve dışında suç isleyen Türk vatandaşları ile Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin kesinleşmiş mahkûmiyet hükümlerine istinaden 2009 Aralık ayı itibariyle 689 bin 479 ceza, 146 bin 938 tali karar, 293 bin 877 adet yerine getirme fişinin merkezi adlî sicil bilgi bankasına ilave edilmesi ile silinenler de hesaba katılarak 4 milyon 893 bin 524 erkek, 296 bin 230 kadın olmak üzere toplam sabıkalı sayısı 5 milyon 189 bin 754; 6 milyon 863 bin 405 ceza, 1 milyon 618 bin 781 tali karar, 3 milyon 156 bin 106 yerine getirme fişi olmak üzere toplam kayıt sayısı 11 milyon 638 bin 292'e ulaştı.

Adli sicil suç ve suçluluk hareketinin izlenmesi, devletin etkin ve verimli çalışmasının temini, devlete güven ve saygının sağlanması, suç işleme konusunda caydırıcılığın sağlanması, tekerrürün azaltılması, mahkemelerin doğru karar vermelerine yardımcı olunması ve vatandaşların korunması amacıyla adli sicil sistemi kuruldu. 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 2'nci maddesi uyarınca; hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye'de suç islemiş olan yabancıların kayıtları da dâhil tüm adlî sicil bilgileri; mahallindebilgisayarortamına aktarılmasını takiben Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ndeki Merkezî Adlî Sicil'de tutuluyor.

5352 sayılı kanuna göre adli sicildeki bilgiler; 'cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkumiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zaman aşımının dolması, genel af halinde' Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce silinerek arşiv kaydına alınıyor. Adli sicil bilgileri, ölüm gerçekleşmesi halinde de tamamen siliniyor.

Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre adli sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkumiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkumiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce adli sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınıyor. Adli para cezasına mahkumiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adli sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydediliyor.

cihan



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs