En Sıcak Konular

Akaryakıta örtülü tavan

17 Aralık 2010 09:45 tsi
EPDK, geçen yıl akaryakıt fiyatlarını aşağı çekmek için geçici olarak uyguladığı "tavan fiyat" uygulamasına bu kez sıcak bakmıyor.

EPDK, akaryakıttaki fiyat artışlarına "resmi" görüntü verdiği için bunun yerine örtülü tavan yöntemini deneyecek. Akaryakıt fiyatlarını düşürmek amacıyla başlatılan çözüm arayışlarının içerisinde "tavan fiyat" uygulamasının olmadığı öğrenildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) doğrudan tavan fiyat uygulaması yerine, bayi ve dağıtıcı kârlarını yakından izleyip denetimleri sıklaştırarak üstü örtülü tavan fiyat uygulayacak.

Zamlar 'resmi'leşiyor

Edinilen bilgilere göre EPDK’nın tavan fiyat uygulamasını şimdilik askıya almasının neden olarak ise akaryakıta hammadde ve döviz kuru gibi nedenlerle gelen zorunlu zamların kamuoyunda "devletin akaryakıta zam yaptığı" şeklinde algılanması gösterildi. Geçen yıl hazirandan itibaren geçici olarak devreye alınan tavan fiyat uygulaması boyunca, fiyat düşüşlerinin normal, fiyat artışlarının ise "devlet zammı" olarak nitelendirildiğine dikkat çekildi.

20 kuruş ucuzladı

EPDK, tavan fiyat uygulama yetkisini Petrol Piyasası Kanunu’nun 10 uncu maddesinden alıyor. Buna göre Kurul, vergiler dahil litre başına akaryakıt dağıtım ve bayi tavan fiyatının hesaplanmasına ilişkin formülü belirleyip üst sınır marjını ilan ediyor. Geçen yıl uygulanan tavan fiyat formülünde dağıtıcı ve bayilere benzin için litre başına 25 kuruş, motorin için 30 kuruş ve kırsal motorin için de 27,5 kuruş azami kâr belirlenmiş, dolayısıyla benzin fiyatları 20 kuruş ucuzlamıştı.

Kurul açıklaması

Tavan fiyat uygulamasında akaryakıt dağıtım ve bayi tavan fiyatı her pazartesi, çarşamba ve cuma günleri hesaplanıyor, yeni fiyatlar ertesi gün devreye girdi. Dolayısıyla açıklanan her fiyat Kurul kararıyla ilan edilmiş oldu. Bayi ve dağıtıcı paylarındaki kesinti başlangıçta 20 kuruşluk indirim getirse de ardından vergi artışları ve petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak fiyatların sürekli zamlanması, her yeni fiyatın da "resmi" kanaldan açıklanması EPDK’da rahatsızlığa yol açtı.

Ucuzluk getirmez

Yapılan görüşmelerde, yeni dönemde uygulanacak tavan fiyatın ciddi düzeyde ucuzluk getirmeyeceği, üstelik geçen yıl yaşanan olumsuz tecrübelerin tekrarlanacağı görüşü paylaşıldı. Doğrudan tavan fiyat yerine, dağıtıcı ve bayilerden indirim marjının sonuna kadar kullanılması yoluyla bir tür örtülü tavan yönteminin uygulanması benimsendi. Bu kapsamda dağıtıcı bayilere yönelik denetimlerin yoğunlaştırılacağı da belirtildi.

bugün

 
 



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,545 µs